İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Soru sordu diye tutuklandı

ADNAN KESKİN

ANKARA – Kilis Elbeyli Kaymakamlığı’nın düzenlediği ‘Asılsız Ermeni Soykırım İddiası’ konulu ve katılımın zorunlu olduğu konferansta, konuşmacıya soru soran altı öğretmenin bir linç edilmediği kaldı. Konuşmacı tarafından, ‘Sen kim oluyorsun, kimin adına konuşuyorsun’ diye azarlanan öğretmenler, ‘Toplumda infial yaratacak söz ve davranışlarda bulundukları’ gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldı; soru soran öğretmen Hülya Akpınar tutuklanarak cezaevine konuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçen ay ilköğretim okullarına gönderdiği ve Ermeni okulları öğrencilerinden bile ‘Ermeni soykırımı’ üzerine kompozisyon yarışmasına katılmasını istemesiyle tepkilere yol açan genelge unutulmadan, bir başka çarpıcı olay Kilis’in Elbeyli ilçesinde yaşandı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer’e, sendikanın Kilis İl Temsilciliği’nce aktarılan bilgilere göre olay şöyle gelişti:

Kilis Elbeyli İlçesi Kaymakamlığı ‘Asılsız Ermeni Soykırım İddiasına Karşı Uygulanacak Kamuoyu Oluşturma’ faaliyeti çerçevesinde 30 Mayıs’ta bir konferans düzenledi. Kilis Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kabacık’ın konuşmacı olduğu konferansa ilçedeki bütün memurların katılımı zorunlu tutuldu.

Konferansta söz alan Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Hülya Akpınar, konuyla ilgili 25 Mayıs tarihli Radikal-2 Eki’nde çıkan Ermeni sorunu üzerine araştırmalarıyla tanınan Taner Akçam’ın yazısından örnekler vererek, Kabacık’a şu soruyu yöneltti: “1915 olayları etrafındaki tartışmalarda, Ermenilerin Avrupa ve Amerika’daki güçlü lobileri sayesinde Ermeni soykırımını kabul ettirdikleri takdirde Türkiye’nin bu duruma karşı bütünlüklü politikaları var mıdır?”

‘Sen de kim oluyorsun?’

Bu soru, konuşmacıyı kızdırdı ve soru sahibi öğretmen Akpınar’a ‘Sen kimsin? Kimin adına konuşuyorsun, hangi sıfatla soru soruyorsun’ diye çıkıştı. Bu tepki konferansı karıştırdı. Kendilerini ‘Ermeni politikalarını’ savunuyor konumuna düşüren Kabacık ile tartışmayı daha fazla sürdürmek istemeyen öğretmenler salon dışına çıktı, beş dakika sonra salona geri dönüp konferans kapsamındaki sinevizyon gösterisini izledi.

Öğretmenlerin soruları ve kısa bir arayla dışarı çıkmaları ilçe kaymakamlığına vekâlet eden Polateli İlçesi Kaymakamı Ramazan Yıldırım’ı harekete geçirdi. Kaymakam Yıldırım ‘konferansı provoke ettikleri’ gerekçesiyle altı öğretmen hakkında tutanak hazırlattı.

‘Türkler de katletti’ dedi

Bu arada, öğretmenlerin tutuklanmalarına esas alınan tutanakta tahrifat iddiası gündeme geldi. Sendika yöneticileri, tutanaklarda sözlerinin “Türkler de Ermeniler’i katletti. Bunu bütün devlet erkânı biliyor. Bu gerçeği inkâr etmeyelim” şeklinde yansıtıldığını söyledi. Sendikacılar, “Olay günü birden fazla tutanak tutturuldu. Bu tutanaklar birbiriyle de çelişiyor” dedi.

Tutanakların iletildiği savcılık da derhal soruşturma başlattı; ‘suçlanan’ öğretmenler 2 Haziran’da okullarından alınarak mahkemeye çıkarıldı. Öğretmen Hülya Akpınar’ın tutuklanmasına, ardından da 1.5 milyar lira kefaletle tahliyesine karar verirken, diğer öğretmenler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkeme, tutuklama kararını ‘toplumda infial yaratacak söz ve davranışlarda bulunma’ gerekçesine dayandırdı. Kefaleti yatırılan Akpınar serbest kaldı.

Eğitim-Sen: Asıl problem ırkçı insanlarda

Eğitim-Sen, Kilis’in Elbeyli ilçesindeki konferansın, konuşmacının ‘yetersizliği ve soru sorulmasına bile tahammülsüzlüğü’ nedenleriyle provoke edildiğini savundu. Genel Başkan Alaaddin Dinçer’in ‘skandal’ olarak nitelediği tutuklamayla ilgili sendikanın açıklaması şöyle:

“Avrupa Birliği’ne üye olmanın eşiğinde göstermelik birtakım düzenlemeler yaparak demokrasiyi ve katılımcılığı öne çıkarmaya çalışan hükümetin uygulamalarda ne derece tahammülsüz ve antidemokratik tutum içine girdiği o gün Kaymakamlığa vekâlet eden Polateli Kaymakamı’nın, olaya yaklaşımıyla ortaya çıkmıştır. Ya hükümet demokratikleşme, düşünce özgürlüğü, AB konusunda takiye yapıyor ya da mülki amirler sağlanan gelişmeleri kavrayacak özellikleri taşımıyor. Soru sorulmasına bile tahammül gösteremeyen kaymakamvekili ve konuşmacının bu tutumlarını kınıyor ve diyoruz ki Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek bir problem yoktur, asıl problem ırkçı ve şoven anlayıştaki insanların kendisidir.”

Yorumlar kapatıldı.