İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ermenistan’da Cumhuriyetçi Parti birinci

26 Mayıs 2003— Merkezi seçim komisyonu, iktidar partilerinden Cumhuriyetçi Parti’nin birinci parti durumunda olduğunu duyurdu.

Ermenistan’da iki ay önce Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın yeniden göreve seçilmesinin ardından halk bu kez parlamentonun 131 üyesini belirlemek üzere oy kullandı. Merkezi Seçim Komisyonu, yaklaşık 195 bin oyun sayıldığını ve Robert Koçaryan’ın hükümetinden birçok üyenin bulunduğu Cumhuriyetçi Parti’nin, oyların yüzde 25’ini aldığını açıkladı.

Muhalafetteki Adalet Partisi ise sayılan oyların yaklaşık yüzde 11’ini aldı. Stepan Demirciyan önderliğindeki Adalet Partisi geçen Mart’taki Devlet Başkanlığı seçimlerinde Robert Koçaryan’a karşı yenilgiye uğramıştı. Parlamento’nun yeni üyelerinin belirleneceği seçimde, aynı zamanda, Devlet Başkanı’na daha geniş yetkiler verilmesini öngören anayasa değişiklikleri için de oy kullanıldı.

‘SEÇİMLER ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN DEĞİL’

Öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi (AKPM) gözlemcileri, Ermenistan’da yapılan parlamento seçimlerinin uluslararası standartlara uygun olmadığını bildirdi. AGİT’ten Büyükelçi Robert Barry, uluslararası gözlemcilerin ziyaret ettikleri seçim merkezlerinin yüzde 30’unda oy sayımında usulsüzlük, oy merkezlerine ulaşım zorluğu, gözlemcilere gözdağı verilmesi ve sahte oy sandıkları gibi olumsuzlukların saptandığını söyledi.

Gözlem heyeti başkanı Lord Russel Johnston da, Merkezi Seçim Komisyonu’nun katılım oranına ilişkin açıklamasından şüphe duyduğunu ifade ederek, “Seçim sandıklarının kapatılmasına yarım saat kala açıklanan katılım oranı yüzde 43 iken, sandıkların kapatılmasıyla bu oranın yüzde 51’e ulaşması benim için sürpriz oldu” dedi. Barry, Johnston ve Kessler, katılımın düşük olmasının, seçmen güvenliğinde ve siyasi kurumlaşmada zayıflığının göstergesi olduğunu belirttiler.

Yorumlar kapatıldı.