Milli Eğitim’in düzenlediği “Ermeni İsyanı” kompozisyon yarışmasına davet edilen Ermeni okulları tepkili Çocuklar siyasete alet ediliyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullara gönderdiği “Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele” kapsamında “Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni İsyanı ve Faaliyetleri” konusundaki kompozisyon yarışması, Ermeni okullarında sıkıntı yarattı.
İstanbul’daki Getronagan Ermeni Lisesi Müdürü Silva Kuyumcuyan, bu tip kompozisyon yazılması isteğinin çağdaş eğitime aykırı olduğunu belirterek, “İki toplum arasındaki gerilim ancak eğitimle çözümlenebilir. Ama genç dimağlardan bu konuda kompozisyon yazılmasının istenmesiyle çocuklar siyasete alet ediliyor. Bizim okulda bu konuda bir kompozisyon şimdiye kadar yazılmadı ve yazılacağını da düşünmüyorum” diyor.
YAZILACAĞINI SANMAM
23 yıldır Karaköy’deki 117 yıllık Getronagan Ermeni Lisesi’nde okul müdürü olarak görev yapan Silva Kuyumcuyan, müdürü olduğu lisede 190 öğrencinin eğitim gördüğünü söylüyor. İstanbul’daki Ermeni okullarında 3 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Kuyumcuyan, birçok Ermeni asıllı Türk öğrencinin ise Türk okullarında eğitim gördüğünü kaydediyor.
Kuyumcuyan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullara gönderdiği kompozisyon genelgesini ilk aldığında kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, “Genelgede kompozisyon yazılması isteniyordu ama bu genelgeyi hangi öğretmene vereceğimi bilemedim. Çünkü kompozisyon yazılması isteniyordu, tarih konusunda. Hem Türkçe hem de Tarih dersi öğretmenlerine ilettim” diye konuşuyor.
ÖĞRETMEN DE ZORLANIR
Kuyumcuyan, azınlık okullarında Türkçe va Tarih derslerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın atadığı Türk öğretmenlerin girdiğini belirterek bu genelgeyle bu öğretmenlerin de zor durumda kalabileceğini belirtiyor. Kuyumcuyan şunları söylüyor, “Çocuklar ne isteniyorsa onu yazar. Zaten genelgede ne istendiği çok belirgin. Aksi bir şey yazamaz. Burada öğretmenin de işi zor. Hepimiz önce insan kimliği taşıyoruz. Eğitimci önce insan kimliğini sağlıklı vermeli. Şimdiye kadar öğrenciler böyle bir kompozisyon yazmadılar. Öğretmenlerimiz bunu yazdırmayacaklar, üzerinde durmayacaklar. Böyle bir kompozisyon yazılacağını düşünmüyorum.”
GERGİNLİK YARATIR
Ermenilerle Türkler arasında yıllardır süregelen gergin ilişkinin eğitimle aşılabileceğine inandığını belirten Kuyumcuyan, şunları söylüyor
“Genç dimağlar hangi fikirlerle besleniyor, bu çok önemli. Bu, iki toplum arasındaki gerginliği artırır. Pedagojik yönü de sağlıklı değil. Bunlar siyasi konular, siyasete çocukları alet etmek rahatsız etti beni. Okullarda siyaset konuşulmaz, Milli Eğitim’in ilkelerine ters. Ama gerektiğinde böyle konulara çocuklar alet edilebiliyor..”
İnci DÖNDAŞ
Yorumlar kapatıldı.