İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Çekinmeyin Türkiye´ye gelin

Ardıç AYTALAR / İSTANBUL

Kıbrıs Rumları, dün Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne giderek dua ettiler. Grup, kilisede Patrik Bartholomeos’un Rumca konuşmasının ardından ayine katıldı.

Rumlara kapıların açıldığı önceki gün Türkiye’ye gelen Güney Kıbrıslı turist kafilesi, dün Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni ve Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. 269 Rum turisti bizzat karşılayan Patrik Bartholomeos, Güney Kıbrıs’a barış mesajı verdi ve Rum vatandaşlara ‘‘Çekinmeden Türkiye’ye gelin’’ dedi.

Doktor ve hemşirelerden oluşan grubun Türkiye sehayatinden büyük memnunluk duyduğunu belirten Bartholomeos şöyle konuştu:

‘‘Artık herkes İstanbul’a gelerek tarihi yerleri ziyaret imkanı bulacak. Bu güzel değişimi gerçekleştiren herkese teşekkür ederim. Barışın, dostluğun devamlı olmasını dilerim. Dualarımız da bu istikametteydi. Geçmişte de bu istikametteydi. Şimdi bu dualarımızın gerçekleştiğini görmekten son derece mutluyuz ve ümitliyiz.’’

Rum turistler dün sabah ilk olarak Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi kilisesinin girişinde mum yakarak dua etti. Grup, kilisede Patriki Bartholomeos’un kendilerine hitaben yaptığı Rumca konuşmanın ardından düzenlenen ayine katıldı. Grup, daha sonra Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. Güneyli Rumlar, ziyaret sırasında Ayasoyfa Müzesi’nde bulunan dilek taşına parmaklarını sokarak, ‘‘Adadaki iki toplumun birleşmesini ve barış’’ dileğinde bulunduklarını söylediler. Kıbrıslı Rumlar daha sonra özel bir gezi teknesiyle kısa Boğaz turunun ardından Büyükada’ya gittiler. Grubun, bugün otobüslerle Selanik’e dönmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.