Sefa Kaplan
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele’ genelgesinin Ermeni okullarına da gönderilmesinde yanlış bir taraf görmediğini söyledi.
Bakan Çelik, talebin Dışişleri Bakanlığı’ndan geldiğini belirterek, gelen talepte, ‘Ermeni okullarına göndermeyin’ diye bir şerh bulunmadığını da kaydetti.
Resmi bir ziyaret için Arnavutluk’ta bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin Ermeni iddiaları karşısında kendisini savunacak tedbirler almasının doğal olduğunu söyledi.
Bütün dünyada Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili yeni gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bakan Çelik, 24 Nisan’da Paris’te açılan Komitas Anıtı’nın da bunun bir parçası olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, ‘‘Diaspora Ermenileri’nin, ‘1.5 milyon Ermeni katledildi’ demesi ne kadar yanlış ise, Türklerin, ‘Ermeniler bizi kesti, biz kimsenin burnunu kanatmadık’ demesinin de o kadar yanlış olduğunu hatırlatarak, tarihte olup bitmiş şeyleri yeniden gündeme getirmenin sakıncalarına değindi. Genelge ile Türk okullarında yüzde yüz biz haklıydık tezinin işlenmesinin amaçlanmadığını belirten Bakan Çelik, kendisinin Van’da canlı tanık dinlediğini ve canlı tanıkların Türk ve Ermeniler’in dost olarak yaşadığı günleri hatırlatmakta faydalı olabileceğini ifade etti.
Genelgenin Ermeni okullarına gönderilmesinde de bir sakınca görmediğini vurgulayan Çelik, kanlı olayların anlatılmasının şart olmadığını, diaspora Ermenileri’nin tezlerine karşı Ermeni gençlerin de bilinçlendirilebileceğini söyledi. Genç beyinleri soykırım hikáyeleriyle doldurmanın ne kadar sağlıklı olabileceği sorusu üzerine de Bakan Çelik, benimsenecek üslûbun önemli olduğunu ifade etti.
Genelgede neler vardı
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından bütün okullara gönderilen genelgede, ‘Ermeni iddialarının asılsız olduğunu’ işleyecek konferanslar ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmesi istenmişti. Ancak asıl tepki toplayan, aynı genelgenin Ermeni okullarına da gönderilmesi olmuştu. Bir başka ifadeyle, Ermeni gençlerinden de ‘Ermeni iddialarının asılsız olduğunu’ ortaya koyacak kompozisyonlar yazmaları talep edilmişti. Bunun üzerine, Ermeni cemaatinin yayın organı olan haftalık Agos Gazetesi’nde, gençlerin travmadan uzak tutulması ve rahat bırakılması doğrultusunda yazılar yayımlanmıştı.
Yorumlar kapatıldı.