İSMAİL SAYMAZ
İSTANBUL – Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Ermeni okullarından, ‘Soykırım’ iddialarının asılsız olduğuna ilişkin konferans ve kompozisyon yarışmaları düzenlemesi istemesi tepki gördü. Genelge, ’14 Nisan’da ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.
Genelgede, ilk ve ortaöğretim kurumlarında ‘Ermeni iddialarının asılsız olduğu’ temasını işleyen konferanslar yapılması talimatı verilerek, “Mümkünse canlı şahitlerin anılarını anlatması sağlanacaktır” denildi. Ayrıca, genelgede, ortaöğretim öğrencileri arasında ‘1. Dünya Savaşı’nda Ermeni İsyanı ve Faaliyetleri’ konulu kompozisyon yarışması düzenleneceği belirtildi. Yarışmanın, hazirana kadar tamamlanarak kompozisyonların 1 Eylül’e kadar Talim Terbiye Kurulu’na ulaştırılması istendi.
Ermeni Cemaati’nce çıkarılan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Türkiye’de kendilerine ait, beş lise ve 13 ilköğretim okulu bulunduğunu ve bu okullarda 3 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı.
Çelik’in Ermenilerden özür dilemesini ve genelgenin geri çekilmesini isteyen Dink, şunları söyledi: “Büyükler anlaşamadıkları bir konuya çocukları bulaştırmasın. Buna tenezzül edilmemeliydi. Bizim babalarımız ve onların babaları, dört kuşaktır bu konuyu kuşaklara aktarmayı düşünmedi, çocukların ruh sağlığının bozulmasını istemedi. Dört kuşak geçtikten sonra, Bakan bir genelgeyle, canlı tanıkların dinletilmesi gibi bir dayatmadan söz ediyor. Biz bugüne kadar kendi tanıklarımızı bile dinlemedik.”
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise amaçlarının, yaşanmış acıların yeniden deşilmesi olmadığını söyledi. Çelik, kendini şöyle savundu: “Bütün dünyada soykırım iddiaları var. Biz de objektif olarak, bu iddia nedir diye, çocuklarımıza anlatmak istedik. Yaşanmış olayları mantıklı ve objektif bir şekilde anlatmak, doğru değil mi? Bu tamimler her okula yapılır. Ermeniler de bizim vatandaşlarımız. Biz Ermenilerle oturup, ‘Bu mesele nedir, hata nerede?’ diye konuşabiliriz.”
Yorumlar kapatıldı.