İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: ‘Soykırım’ sergisini AP reddetti

Ermeni lobisinin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Ermeni “soykırım” sergisi açma isteğini AP reddetti. AP’de temsil edilen Birleşik Avrupa Solu/Kuzey Yeşilleri Solu Grubu’nun üyesi İsveçli Jonas Sjöstedt ve İsveç Ermeni Dernekleri Birliği, mayıs ayı sonunda AP’de 1915–1918 arasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından “soykırıma” tabi tutulan Ermenilerin fotoğraf sergisi için başvuruda bulundu; ancak başvuru reddedildi. Teklif sahibi Sjöstedt, AP Başkanı Pat Cox nezdinde de girişimde bulunacağını açıkladı.

Konuyla ilgili ZAMAN’a açıklama yapan AP Başkanı Pat Cox’un sözcüsü David Harley, serginin ret kararını doğrudan Cox’un almadığını, Parlamento Hakimler Kurulu’nun tavsiyesine uyduğunu belirtti. Parlamento’da faaliyetlerde bulunmak isteyen gruplar öncelikle parlamentonun iç işleyişinden sorumlu olan Hakimler Kurulu’na başvuruda bulunup izin almak zorunda. Hakimler Kurulu, Sjöstedt’in sergi talebini “tartışmalı bir alan” olduğu için reddetti. Kurul, İsveçli milletvekiline bir mektup göndererek, serginin “ihtilaflı bir konuya değindiğini ve ciddi siyasi itirazlara yol açabileceği” için olumsuz karar aldıklarını bildirdi. Harley, “Ermeni konusu tartışmalı bir alan” dedi.

Teklifin sahibi İsveçli AP üyesi Sjöstedt ise AP’nin kararından “şok” olduğunu belirtti. Sjöstedt, kararın değiştirlmesi için Cox nezdinde girişimlerde bulunacağını kaydetti. AP’nin “soykırımı” 1987’de kabul ettiğini ve bu kararını Kasım 2000’de teyid ettiğini” savunan Sjöstedt, Kurul’un kararını anlayamadığını belirtti. Sergi, Osmanlı Türkleri’nin katlettikleri iddia edilen Ermenilerin fotoğraflarını kapsayacaktı.

Yorumlar kapatıldı.