İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ŞLEYHER: `AZERBEYCAN KARABAĞ SORUNUNU ASKERİ YOLDAN ÇÖZMEYE HAZIR DEĞİL´ – azg

AB Parlamento Heyeti Bşk., AB-Azerbaycan Parlamentolararası İşbirliği komitesi eşbaşkanı Ursula Şleyher, Bakü’de gazetecilere yapdığı açıklamada, Azerbaycan’ın Karabağ sorununu askeri yoldan çözmeye hazır olmadığını açıkladı.

Azerbaycan “525. Gazete”ye göre Şleyher, Ermenistan’a karşı gösterilen agresiv davranıştan ve Karabağ sorununu silahlı yoldan çözmeye yönelik sözlerle alakalı olarak şaşkınlığını ifade etti. Gazetecilerin kendisinin nasıl böyle bir kanıya vardiğina ilişkin soruya, Şleyher, askeri işlemlere başlamadan önce Azerbaycan’ın gerekli silahlı donanıma sahip olmalı ve düşman tarafında ne kadar silah olduğunu bilmeli ve hasmın sahip olduğu olanakları iyi değerlendirmeli. Askeri işlemlere başlayan herkes yenmeyi talep etmektedir, ama bunun için temeli olmalı diyen Şleyher, 2 yıl önce Azerbaycan’da bulunduğu zaman, Karabağ sorununa ilişkin, bu kadar dikkat gösterildiğini farketmediğini de söyledi. Şleyher, kendi ülkesi Almanya’nın “benzer durumda”yken, Doğu Almanya SSCB tarafından zorla işgal altındayken, “sorunu daha ilerici ve pozitif doğrultuda” çözmeye çabalaladığını da vurguladı.

AB-Azerbaycan Parlamento işbirliği komitesi Bakü oturumu sonuçlarında, Sleher’in dediğine göre, Karabağ sorununa ilişkin teklifler oldu. Belgede, çatışmanın barışçı yoldan çözümü prosesinde ilerleme görülmediği için üzüntü ifade edildi ve AGİK Minsk grubuna işlemlerin güçlendirilmesi, güçlü ve adaletli barışa ulaşmak için, eşdeğer teklifler yapılması çağrısında bulunuldu. Bu teklifler, AGİK, BM Güvenlik Konseyi normları ve özellikle “sınırların dokunulmazlığı ve toprak bütünlüğü ilkeleri” üzerine kurulmuş olduğunu da vurguladı Şleyher.

Sleyher, daha 1945den işleyen AB ilkeleri çatışmaların askeri yoldan çözümünü henüz kabul etmemektedir.

Bakü, 1 Mayıs, Armenpres

Yorumlar kapatıldı.