İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KADINLAR ÇOĞUNLUK SİSTEMİYLE SEÇİMLERE KATILMAKTAN VAZGEÇTİ

Ülkenin sosyal-siyasal yaşamında tanınmış kadınlar, çoğunluk sistemiyle seçimlere katılmaktan vazgeçti. Onlar içinde bugüne kadar tek istisna, milletvekili Hranuş Hagopyan oldu. Parlamentoda bayan milletvekili sayısını artırma çabaları sonucu kabul edilen yasaya göre, parti aday adayları listelerinde %5 oranında bayan aday olmak zorunda.

Bu seçimlerde, parti listeleriyle seçime katılan 13 bayan aday var. Sosyal ve siyasi hayatta önemli rollere sahip bu bayanlar arasında, Hermine Nağdalyan, Hranuş Hagopyan, Ermeni Devrimci Fed.dan Alvart Bedrosyan, Armenuhi Hovannisyan, “Onur Demokrasi Vatan” Koalisyonu’ndan lyutmila Harutyunyan, “Adalet” Koalis.dan Emma Hudabaşyan, Hukuk Ülkesi Part.nden Tamara Boğosyan, “Raffi Hovannisyan” koal.ndan Anahit Jamkoçyan, Hranuş Haradyan, Erm. Dem. Lib. Parti’den Şamiram Ağabegyan vd.

“Kadınların seçimlere hazır olmadığını, seçimlere en azından bir yıl öncesinden hazırlanılması gerektiğini ve erkeklerin kullandığı seçim metodlarının kadınlara uymadığını” söyleyen “Üniversite Eğitimli bayanlar Blğ.” başkanı Cemma Hasratyan, ” iktidar kadrolarında pederşahi yapılanma olduğunu ve geçen yıl yayımlanan, “bayanların Siyasette temsil oranları”nı gösterir haritada, Ermenistan’ın adının yanında -siyasetteki bayanların sayısının az olmasından ötürü- soru işareti bulunduğunu söyledi.

Cumhuriyet Kadınlar Konseyi’nden Nora Hagopyan, halen seçilmiş 4 bayan milletvekili kadar bayan milletvekili seçileceğini tahmin ederken, çoğunluk sistemiyle adaylığını koyan H. Hagopyan için o kadar da iyimser değil. Bazı bayanların, parti listelerindeki %5 kotadan ötürü rahatsız olduklarını ve reddedilmesi gerektiğini istemelerine rağmen, kendilerinin reddetmediğini belirten N. Hagopyan, bayanların siyasetteki temsil oranlarının bir önceki seçimlere kıyasla düştüğünü de belirtti. Buna göre, daha önceki yerel yönetimler seçimlerinde 455 bayan yönetici seçilmişken, son seçimlerle bu sayı 170’e düşmüş, daha önce 12 köy yöneticisi bayan varken, şimdi 9,. 1999 parlamento seçimlerinde, 75 seçim biriminden 32sinde 44 bayan aday yer almıştı. 2003 yılında 56 seçim biriminden, çoğunluk sistemiyle 22 bayan aday yer alıyor.

N. Hagopyan, son dönem siyasi tarihimizde ilk defa Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın, kadınların siyasi ve sosyal hayata daha aktif katılımı temennilerinde bulunduğunu da kaydediyor.

Seçimlere “Raffi Hovannisyan” koalisyonundan katılan, Hazaraşen STÖ’den etnolog Hranuş Haradyan, seçimlerde finansal kaynakların önem kazandığını, kaynak kapitalin %80’inin erkeklerin elinde olduğu ve bu olanaklara sahip bayanların olmadığını söylerken, çoğunluk sistemiyle 2 kere parlamentoya seçilen Hranuş Hagopyan’ın Martuni’den adaylığını koyduğunu ve yöreyle akrabalık ve iş ilişkileri olduğunu da ayrıca belirtti. Etnolog Haradyan, parti listelerinde yeralan bayan adayların çoğunluğunun Erivan’lı olduğuna da dikkat çekerken, siyasette yer alan kadınların, davranışlarıyla daha fazla erkeklere benzemeye başladıklarını, göründüğü kadarıyla belki de bunun siyasette söz sahibi olabilmenin tek yolu olduğunu da söyledi.

Çözüm ne olabilir? sorusuna Cema Hasratyan, “üst düzey yöneticilerin durumu değiştirecek siyasi iradeye sahip olmaları gerekir. İskandinav ülkelerinde olduğu gibi, Cinsiyet (gender) kotaları olmalı, bir cins diğerine oranla %70’den daha fazla olmamalı.” dedi.

Saygın gelecek partisi’nden sosyolog Lyutmila Harutyunyan’sa, kadın hareketinin bayan adayları desteklemesi gerektiğini, aksi takdirde kadınların sadece bir soslal güç olarak görüleceğini ama siyasi güç olamayacağını, belirtti.

(kısaltıdı)

Yorumlar kapatıldı.