İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Bir anıt da Lyon´a dikiliyor

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

Paris’te dikilen Ermeni Anıtı’nın bir benzeri, Fransa’nın ikinci büyük kenti Lyon’da da dikilecek. Lyon Belediyesi geçen hafta, 24 nisan 2005 tarihinde, yeri daha sonra belirlenecek bir meydana ‘‘Sözde Soykırım’’ anıtı dikilmesine karar verdi.

Lyon Belediye Başkanı Sosyalist Parti üyesi Gerard Collomb, belediyenin bu kararını önceki gün açıkladı. Bu kararla birlikte, Fransa’daki Ermeni lobisi, ülkenin en büyük ikinci kentinde de emelini gerçekleştirmiş oldu.

Karar sonrası ‘‘Ermeni Haklarını Koruma Komitesi’’ adı altında tüm Avrupa’da faaliyet gösteren kurumun yaptığı toplantıda da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıldı. Toplantıya Avrupa Parlamentosu’nun bazı parlamenterleri de katıldı. Parlamento adına Hıristiyan Demokratlar Grubu Başkan Yardımcısı Françoise Grossetete’nin de bir konuşma yaptığı toplantıda, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Ermenistan’ı ‘‘Türkleştirme’’ tehlikesi içerdiği öne sürüldü. Komite adına tüm AB ülkelerine gönderilen yazı ve yapılan konuşmalarda AB üyesi olan Türkiye’nin ekonomik ve siyasi olarak gelişeceği, bunun da ‘‘güçsüz Kafkasya’’ya tehlike oluşturduğu belirtildi. Komite Temsilcisi Julles Mardirosyan, ‘‘Eğer Türkiye AB’ye üye olursa, eşitsizlik büyür ve bu bölge Türkiye’nin ve Türklerin işgaline girer’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.