İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hurriyet: Başkan Bush, bu kez ‘korkunç trajedi’ dedi

Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

ABD Başkanı George W. Bush, Ermeni toplumuna hitaben yayınladığı geleneksel 24 Nisan mesajında ‘‘korkunç trajedi’’ ifadesini kullanarak görevdeki üçüncü yılında Ermenileri yine düş kırıklığına uğrattı.

Başkan George W. Bush, ‘‘soykırım’’ ifadesini göreve başlamasından sonra yayınladığı üçüncü mesajda da kullanmazken ‘‘24 Nisan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde, Ermenilerin yaşadığı korkunç trajedi, kitle cinayetleri ve zorla gerçekleşen sürgünlerin yıldönümüdür’’ dedi.

ABD Başkanı, o dönemde yaşanan dehşet verici olayların çok sayıda Ermeni tarafından ‘‘büyük felaket’’ olarak görüldüğünü ve bu olayların hálá Ermenileri ve komşu olan Türkleri derin üzüntüye boğduğunu söyledi. Bush, ‘‘Ermeniler’in 1915’te yaşadığı bu acı tüm insanlık için trajedidir ve dünya unutmamalıdır’’ ifadesini kullandı.

ABD’deki ve dünyadaki Ermeniler’in yasına katıldığını da belirten Başkan Bush, Türkiye ve Ermenistan’dan bir uzlaşma ruhu içinde bir araya gelen ‘‘akil ve cesur dostları’’ selamladığını kaydetti. Bush, ‘‘Acıları aştıkları ve daha iyi bir gelecek için harekete geçtikleri için onları alkışlıyorum. Son dönemde attıkları adımlar temelinde başarılı olmalarını istiyorum’’ dedi.

ABD’deki Ermeni kuruluşlarından olan ANCA ise, ‘‘Bush yine sözünde durmadı’’ diye açıklama yaptı. ABD’de oldukça örgütlü çalışan, finans kaynakları güçlü ve geniş bir ağ kuran ANCA, Bush’un, Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nun yararlarından söz etmesine ise şiddetle tepki gösterdi.

Yorumlar kapatıldı.