İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’ anıtı açıldı

24 Nisan— Paris’in merkezindeki Kanada Meydanı’nda dikilen heykelin açılışına Paris Belediye Başkanı Bertrand Delaone, Ermenistan’ın Paris Büyükelçisi Edward Nalbandian, İçişleri Bakan Yardımcısı Ermeni asıllı Patrick Deveciyan, Ermeni asıllı Fransız sanatçı Charles Aznavour ve heykelin yapılmasını sağlayan eski Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi ile Fransa’da yaşayan çok sayıda Ermeni katıldı.

Paris Belediye Başkanı Delaone, törende yaptığı konuşmada, “1922 yılına kadar 1,5 milyon Ermeninin öldürüldüğünü, bunların üçte ikisinin Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermeniler olduğunu” iddia etti. “Bu trajediyi anmak için Paris Belediyesi’nin sembolik olarak heykelin dikilmesine karar verdiğini” söyleyen Delaone, “21. yüzyılda Türk halkının Osmanlı İmparatorluğu döneminde olanlardan sorumlu tutulamayacağı” ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, açılan heykelle ilgili olarak yayınladığı açıklamada, sözde Ermeni soykırımını temsil eden anıtın açılmasının esefle karşılandığı, Fransız hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesinin beklendiğini kaydedildi. Söz konusu anıtın durdurulması için başlangıçtan itibaren, Ankara ve Paris’te her fırsattan yararlanılarak yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığı belirtilen açıklamada, son olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ile görüşmeleri sırasında bu anıt ve benzeri girişimlerin ikili ilişkiler üzerindeki olumsuz yansımalarına bir kez daha dikkat çektikleri kaydedildi.

TIBERI KARAR VERMİŞTİ

Komitas’ın anıt heykelinin Paris’e dikilmesine, Fransa’da 2001 yılında yapılan yerel seçimlerden önce dönemin Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi izin vermişti. Tiberi, yerel seçimlerden hemen önce, Belediye Meclisi’nde yapılan bir oylamayla, “Fransa için ölen Ermeniler ve soykırımı anma” gerekçesiyle Komitas’ın anıt heykelinin başkente dikilmesine olanak sağlamıştı. Ermeni plastik sanatçı David Yerevantsi tarafından yapılan bronz heykelin boyu, üzerinde bulunduğu kaideyle birlikte 6 metreye ulaşıyor.

ANIT, TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİSİNİ GERDİ

Fransa’daki Ermeniler, heykelin, özellikle sözde soykırımı anma günü olan 24 Nisan tarihinde açılması için uzun zamandır lobi faaliyetinde bulunuyordu. Türkiye, heykelin dikilmesini engellemek için Fransız yetkilileri nezdinde Paris Büyükelçiliği aracılığıyla girişimlerde bulunmuştu. Fransız yetkililer, parlamentonun sözde soykırımı tanıyan yasayı kabul etmesi yüzünden bu tür bir girişimi kabul edemeyeceklerini bildirmişlerdi. Fransa parlamentosunun, yakın geçmişte sözde Ermeni soykırımını tanıyan yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasında ilişkilerin bir süre gerginleşmesine yol açmıştı. Türkiye, Fransa’yı protesto etmek amacıyla dönemin Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal’ı “istişarelerde bulunmak” üzere Ankara’ya çağırmıştı.

YUNANİSTAN’DA GÖSTERİ

Öte yandan, Yunanistan’ın başkenti Atina’da, sözde soykırımın yıldönümü bahanesiyle bir grup Ermeni gösteri yaptı.Türkiye Büyükelçiliği önünde dün akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 200 kişi, Büyükelçiliğin kapısına bıraktıkları bildiride, toprak talebinde bulundu. Polisin müdahale etmediği gösteri olaysız sona erdi.

Yorumlar kapatıldı.