İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Paris´e utanç anıtı

Sözde soykırımı anlatan heykel, Türk Büyükelçiliği’ne 3 kilometre mesafedeki Kanada Meydanı’na dikildi

Fransa’nın başkenti Paris’te, sözde Ermeni soykırımı anısına yapılan Ermeni din adamı ve besteci Komitas’ın heykeli Türkiye’nin tüm engelleme girişimlerine rağmen törenle açıldı. Türk Büyükelçiliği’ne 3 km. mesafedeki Kanada Meydanı’na dikilen heykel sözde soykırımı anlatan 9. heykel oldu. Törene Paris Belediye Başkanı Bertrand Delaone, İçişleri Bakan Yardımcısı Ermeni asıllı Patrick Deveciyan, Ermeni asıllı Fransız sanatçı Charles Aznavour ve haykelin yapılmasını sağlayan eski Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi ile Fransa’da yaşayan çok sayıda Ermeni katıldı.

Dışişleri Bakanlığı, heykelle ilgili olarak, ‘Türk-Fransız ilişkilerinin üçüncü tarafların tarihi çarpıtan politikaları doğrultusunda ipotek altında tutulmaya çalışılmasına müsaade edilmesinin son derece hazin olduğunu” bildirdi. Açıklamada, sözde Ermeni soykırımını temsil eden anıtın açılmasının esefle karşılandığı, Fransız hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, son olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ile görüşmeleri sırasında bu anıt ve benzeri girişimlerin ikili ilişkiler üzerindeki olumsuz yansımalarına bir kez daha dikkat çektikleri kaydedildi. Bu arada Ermeniler Paris’teki Türk Büyükelçiliği’ne yürüdü. Burada bir konuşma yapan göstericiler sessizce dağıldı.

‘Türkler sorumlu tutulamaz’

Paris Belediye Başkanı Bertrand Delaone, törende yaptığı konuşmada, ‘1922 yılına kadar 1.5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü, bunların üçte ikisinin Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermeniler olduğunu” iddia etti.

”Bu trajediyi anmak için Paris Belediyesi’nin sembolik olarak heykelin dikilmesine karar verdiğini’ söyleyen Delaone, ”21. yüzyılda Türk halkının Osmanlı İmparatorluğu döneminde olanlardan sorumlu tutulamayacağı” ifadesini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.