İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Fransa´dan ılımlı mesajlar

DENİZ ZEYREK

ANKARA – Irak krizinde barış cephesinin liderliğini yapan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, ülkesinin savaş sonrası Irak’ın yeniden inşasında etkinlik kazanabilmesi için çıktığı Ortadoğu turunda, önceki gün Ankara’da temaslarda bulundu. Türkiye’nin AB üyeliğini de gündemine alan De Villepin, Fransa’da resmen tanınan ‘Ermeni soykırımını anma günü’ olan 24 Nisan’ın arifesinde gelince, Ankara’nın uyarılarına hedef oldu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önceki gece ağırladığı De Villepin’e basının önünde “Türkiye-Fransa ilişkilerine çok önem vermektedir. Bu ilişkileri gölgeleyecek gelişmelere imkân verilmemesi gerekir” diye hitap etti.

Önceki gece geç saatlere kadar süren heyetlerarası görüşmelerin ardından De Villepin ile Gül dün ortak basın açıklaması yaptı. Gül, “Ermeni soykırımı iddialarını en iyi değerlendirecek kişiler tarihçilerdir. İki ülke ilişkilerini zedeleyebilecek bu tür gelişmelere engel olunması gerekir” dedi.

De Villepin, ülkesindeki soykırım iddialarına ilişkin gelişmelerin hiçbirinin Türk halkını rencide etmeyi amaçlamadığını söyleyerek, konunun tarihçilere bırakılmasında hemfikir olduklarını dile getirdi. Paris’te belediye tarafından bugün açılması planlanan ‘soykırımı anıtı’yla ilgili sorularla karşılaşan Fransız bakan, “Bu, zor bir konu. Fransa da son yıllarda bu tartışmalarla karşı karşıya kaldı. Türkiye ile Fransa arasındaki derin dostluk ilişkileri, neyin önemli, neyin önemsiz olduğu ayrımını yapabilmemize imkân tanıyor” yanıtını verdi.

AB de konuşuldu

İki bakanın görüşmesinde Irak, Kıbrıs ve Türkiye’nin AB üyeliği de gündeme geldi. De Villepin, Türkiye’nin Irak savaşı karşısındaki tutumunu ‘ılımlı, itidalli, olgun’ diye niteledi. Fransız Bakan “Türkiye’nin üstlendiği yapıcı tavırdan memnunuz” dedi. Gül, Türkiye’nin AB sürecini hızlandırma isteğini iletirken, De Villepin Türkiye’nin gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde ülkesinin bunu görmezden gelmeyeceği güvencesini verdi. Fransız bakan Rum Kesimi’nin AB üyeliğine ilişkin olarak da “Kıbrıs’ta son nokta konulmadı” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.