İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Sözde soykırımı, Fransız-Türk işbirliğini gölgeleyemeyecek

İki ülke ilişkilerindeki gerilimi düşürmek için Ankara’ya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin’e yarın Paris’te açılması beklenen ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’ konusunda uyarı yapıldı; ancak bu meselenin ilişkileri ‘gölgelememesi’ gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Diplomatik kaynaklar, görüşmede Fransız bakana ‘İlişkilerimizi zedeleyecek, büyük projeleri engelleyebilecek hareketlere fırsat verme’ uyarısı yapıldığını belirtti.

Fransız bakanın, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinde Irak’ın yeniden yapılandırılması ile bunda BM’nin rolü, Türkiye’nin AB üyeliği ve sözde Ermeni soykırımı gibi konular ele alındı. Ortak basın toplantısında konuşan De Villepin, “Türkiye’nin Irak konusunda benimsediği ılımlı, barışçı ve uzlaştırıcı tutumu olumlu karşıladıklarını, bölgesel istikrar, Irak’ta BM’nin rolü ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ilkelerine kendilerinin de büyük önem verdiğini” belirtti. Fransız bakan, AB’ye üyelik yolunda Ankara’nın yanında olduklarını belirtti; ancak bunun için “ekonomik, demokratik ve sosyal uyumun tam olarak sağlanması gerektiğini” vurguladı. De Villepin, “Türkiye AB’ye stratejik, ekonomik ve kültürel yeni boyutlar katacaktır. Türkiye’nin en kısa zamanda üye olması bizim de arzumuz” dedi.

Paris’te yarın açılması beklenen sözde soykırımı anıtı ile ilgili bir soru üzerine ise De Villepin, “Zor bir konuya temas ettiniz. Sayın Gül ile bunu da ele aldık. Türkiye ile Fransa arasındaki derin ilişkiler, neyin önemli neyin önemli olmaması gerektiğini gösteriyor. Geçmişle ilgili konularda asıl görev tarihçilere düşüyor. Fransa’daki girişimler, Türk halkını rencide etmeyi amaçlamamaktadır. Türkiye ile Fransa arasındaki dostluk ilişkileri bunlardan etkilenmemelidir” dedi.

Türkiye’nin uyarıları konusunda duyarlı olduklarının işaretlerini veren Villepin’den sonra sözü tekrar alan Bakan Gül de, “Türk–Fransız ilişkileri çok eski ve kuvvetlidir. Türkiye ile Fransa’nın gelecekte de yapacakları çok büyük işbirlikleri vardır. Bu büyük projeleri gölgelemek isteyenlere fırsat vermemek gerektiği kanaatindeyim. Sözde Ermeni soykırımı iddialarını tarihçiler en iyi şekilde değerlendireceklerdir.” dedi. Bugün sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarda bulunacak olan konuk Bakan De Villepin, Tahran’a hareket edecek. Ankara, Zaman

Yorumlar kapatıldı.