İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

trt: Batı Trakya Türk Azınlığı Paneli

Emekli Orgeneral Edip Başer, Yunanistan’ın ahlak dışı entrikalar kullanarak her seferinde haksız konumuna rağmen, haklı işlemi gördüğünü ifade ederek, “Avrupalı değerli müttefiklerimizden herhangi birinin, bireysel ya da örgüt olarak o şımarık çocuktan bir şey sorduklarını görmedim” dedi.

Başer, Ankara’da yapılan Batı Trakya Türk Azınlığı Paneli’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin stratejik öneminin devam edeceğini söyledi.

Başer, “Son Irak krizinde bu önemin bir boyutu çok açık bir biçimde görülmüş, Türkiye tarafından tam olarak desteklenmeyen askeri önlemlerin, istenen etkinlik ve başarıyla uygulanmasının zor olacağı, hatta mümkün olmayacağı doğrulanmıştır” diye konuştu.

Emekli Orgeneral Başer, bugün Batı Trakya, Ege ve Kıbrıs konularında Yunanistan’la yaşanan sorunların büyük bir kısmının Osmanlı Devleti dönemine dayandığını anlattı. Başer, “Çözümdeki ihmal veya atılan yanlış adımlar sonucu, yıllardır devam eden çözümsüzlük süreci meseleleri daha da karmaşık ve çözümü daha da zor hale getirmiştir” dedi.

Başer, sorunların çözülememesinde Türkiye’nin hatalarının yanında en önemli diğer etkenin Yunanistan’ın “genişleme hırsı ve eski Bizans’ı yeniden yaşama kavuşturma hayalini canlı tutma arzusu” olduğunu söyledi. Başer, şöyle devam etti:

“Ahlak dışı entrikaları kullanarak her seferinde haksız konumuna rağmen, haklı işlemi gören Yunanistan’dır. Kıbrıs’taki Türk kıyımının arkasında kimin olduğu o günleri yaşayan herkesin belleğindedir. Bu gerçeği tüm dünyanın bilmesine rağmen ne bir dünya örgütünün ne de insan hakları savunuculuğunda ön sırayı kimseye vermeyen Avrupalı değerli müttefiklerimizden herhangi birinin, bireysel ya da örgüt olarak o şımarık çocuktan bir şey sorduklarını görmedim. Yunanistan’ın gördüğü şımarık çocuk muamelesinin arkasında, batılı güçleri yönetenlerin bölgeyle ilgili uzun vadeli planları bulunabilir.”

Türkiye’nin ekonomik güce kavuşmadan, coğrafi imkanlarını kullanmasının mümkün olamayacağını vurgulayan emekli Orgeneral Başer, “Ülkenin en acil ve önemli sorunu eğitim konusudur. Ekonomik, sosyal, politik ve psikolojik güçle desteklenmeyen askeri güç, Saddam’ın askeri gücünden farklı değildir” diye konuştu.

Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet de, Batı Trakya’daki Türklerin vatandaşlık, eğitim, ekonomi ve kültürel alanlarda büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, durumun her geçen gün ciddi ve vahim boyutlara ulaştığını vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.