İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Sarı Gelin’ belgeseline gala

Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen galaya, belgeselin yapımında emeği geçenlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Belgeselin tanıtım gösterimi öncesinde, yapımda ekip elemanlarınca davetlilere bilgi verildi. Belgeselin yönetmenliğini üstlenen İsmail Umaç, yaptığı konuşmada, belgeselin uzun soluklu ve geniş bir coğrafyada sürdürülen emeğin ürünü olarak ortaya konulduğunu söyledi.

Umaç, bu uzun çalışmada belgesele emeği geçen Prof. Dr. Nejat Göyünç ve Amerikalı eski Savcı Samuel Wens’i kaybettiklerini ifade etti. Editör Güray Değerli de tarihin iki toplumun yaşadığı coğrafyada hep tekerrür ettiğini, “kardeşi kardeşe kırdıran oyunun” bugün de hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Yayıncı kuruluş TRT adına, Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Zafer Ası, yaptığı konuşmada, ‘Sarı Gelin’ belgeselinin 24 Nisan’da saat 21.40’ta TRT-1’den özet olarak tek bölüm halinde, 27 Nisan tarihinden itibaren de TRT-2’de haftada bir 40 dakika olarak saat 22.10’da izlenebileceğini açıkladı.

ÇEKİMLER GENİŞ BİR COĞRAFYA’DA YAPILDI

Koordinasyon çalışmalarını yürüten Gencay Tunç da Ermeni asıllı biri olarak bu çalışmaya katıldığını belirterek, yaşadığı duyguları, “bir anne baba kavgası yaşayan mutsuz evladım” sözleriyle dile getirdi. Gala gecesi, belgeselin tanıtım görüntülerinin izlenmesinin ardından verilen kokteylle son buldu. Yapımı 3 yılda tamamlanan belgeselin çekimleri, aralarında ABD, İngiltere, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Suriye, Lübnan ve İsrail’in bulunduğu 13 ayrı ülkede gerçekleştirildi.

Çekimlerin Türkiye’deki bölümleri ise 25 il, 125 ilçe ve köyde yapılırken, yapılan araştırmalarda ise çoğunluğu Başbakanlık Osmanlı ve TBMM arşivlerinde olmak 10 bine yakın belgeye ulaşıldı. ‘Sarı Gelin’ belgeseli Türkiye’nin dışında Azerbaycan’ın Space televizyonu tarafından yayınlanacak.

Yorumlar kapatıldı.