İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: DİRİLİŞ BAYRAMI: PASKALYA

Paskalya İsa Mesih’in mucizevi dirilişinin bayramıdır. Ermeni Apostolik kilisesi bu yıl bayramı 20 Nisanda kutluyor. Zadik, günahlardan ayrılıp uzaklaşmayı ve Allaha geri dönüşü ifade ediyor.

Allah’ın evladı İsa, Allah’ın kuzusu olarak, dünya ve gühahkar insanlık için kanını döktü. Bizlerin sonsuz hayata layık olması için, çarmıha gerildi ve 3. gün dirildi. Mesih’in çarmıha gerilmesi ve dirilişiyle hayat ve ölümsüzlük düşüncesi temellenmektedir.

Paskalya Bayramı’nda yumurta boyanıyor. Yumurta diriliş ve yeni hayata başlangıcı sembolize ediyor. Kırmızı renkse, bizim kurtuluşmuz için çarmıha gerilmiş İsa’nın hayat veren kanını. Aziz Grigor Datevatsi, yumurtayı kırmızı boyamaya hakkında şunları söylüyor: ” sadece Paskalya’da yumurta boyuyoruz, çünkü yumurta Dünya’nın örneğidir ve bilgeler ” dış kabuğu gökyüzüne, zarını havaya, beyaz kısmı suya, sarı kısmı da dünyaya ” benzetmektedir. Kırmızı renk, Dünya’nın İsa’nın kanı pahasına elde edildiğini sembolize ediyor. Biz kırmızı yumurtayı elimize alarak, kurtuluşumuzu ilan ediyoruz.”

Ermeni Apostolik kilisesi de diğer diğer hristiyan kiliseler gibi, bu bayramı büyük bir coşkuyla kutluyor.

Paskalya geleneğine göre, insanlar evlerinde kurdukları paskalya masasında, üzümlü pilav, kavrulmuş yeşil sebze, balık ve kırmızıya boyanmış yumurtalar bulunduruyor. Pazar sabahı kiliseye gidip ayine katılıyor ve birbirlerini “İsa ölülerden dirildi-İsa’nın dirilişi kutsaldır” diyerek selamlıyorlar.

Marieda Magaryan

Yorumlar kapatıldı.