İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KOÇARYAN VE ALİYEV ST.PETERSBURG´DA BULUŞACAK MI?

Rusya Federasyonu (RF) Federal Meclis Bşk. Sergey Mironov’un davetlisi olarak 3 günlük bir ziyaretle Moskova’da bulunan Erm. Cum. parlamento heyeti, RF devlet Duması Bşk. Genadi Seleznyov, Fed. Meclis bşk. Sergey Mironov ve diğer üst düzey görevlilele görüşmelerde bulundular.

Parlamento bşk. Armen Haçadryan’ın başkanlık ettiği heyetin esas misyonu Ermenistan-Rusya siyasi ve ekonumik ilişkilerinin güçlendirilmesine son bir gayretle katılmak. Çünkü parlamento birkaç hafta içinde misyonunu tamamlıyacak. Bu gayreti de başarılı saymak mümkün, zira görüşmeler esnasında stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi zorunluluğu her iki tarafca da vurgulandı.

Selezyonovla olan görüşmede, parlamentolararası işbirliğine ilişkin sorunlar tartışıldı. Taraflar, Mart sonunda Moskova’da gerçekleşen parlamentolararası ortak heyetin son oturumunun başarılı sonuçlarınıdan ötürü memnuniyetlerini ifade ettiler.

Federal Meclis Bşk. Mironov’la görüşme sırasında daha geniş kapsamlı sorunlar tartışıldı. Rus tarafını, özellikle, Ermenistan Parlamento seçimleri önhazırlıkları ve Karabağ sorununun düzenlenmesine ilişkin konular ilgilendiriyordu. Bu son konuya ilişkin ilginç bir açıklama yaptı S. Mironov. 2003 yılının hem Ermenistan hem de Azerbaycan için iç siyasl gelişmelerin yılı olacağından, her halukarda, başkanlar Koçaryan ve Aliyev’in muhtemelen yıl bitmeden, St. Petersburg kentinin 300.yıl kutlama törenlerinde biraraya gelebileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Görüşmelerde Irak teması da gözardı edilmedi. A. Haçadryan, “Ermenistan’ın Irak’ta yaşayan Ermeni nüfusdan ötürü kaygılandığını, o ülkenin Ermenistan sınırına topu topu 300km uzaklıkta olduğunu, dolayısıyla herhangi bir felaketin Ermenistan ve Kafkaslar bölgesini doğrudan etkileyebileceğini” söyledi.

S. Mironov da kendi payına, aktif askeri harekat aşaması sonrası yapıların anlaşılmaz bir sürec olduğunu, o ülkenin tekrar inşasının BM ve özellikle Güvenlik Konseyi olmadan olamıyacağını, başka bir deyişle Rusyasız olamıyacağını vurguladı.

Sayın Mironov, “Borca karşı mülk” şartnamesinden de aynı zamanda bahsetti. Uluslararası pratikte daha önce görülmemiş bu işlemin büyük ilgi uyandırdığını, bazı ülkelerce, gelecekte uygulanmak üzere, bu deneyin incelendiğini belirtti.

Erm. Cum. parlamento heyeti Erivan’a 16 Nisan’da geri dönecek.

Oskan Mamikonyan, Moskova

Yorumlar kapatıldı.