ANKA Ajansı – Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde Türk- Ermeni İlişkileri Milli Komitesi kuruldu. Yükseköğretim kurumlarında Türk-Ermeni ilişkilerini, Ermeni kültürü, siyaseti, toplum yapısı ve tarihini bilimsel yöntemlerle araştırmak amacıyla kurulan Komite, YÖK bütçesinden pay alacak. Komite, bir süredir yabancı araştırmacılara kapalı bulunan Osmanlı arşivlerinin de açılmasını sağlaycak. Uluslararası platformda sıkça tartışma konusu edilen Türk-Ermeni ilişkileri, akademisyenler tarafından araştırılacak. Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı iddiasıyla “yas günü“ ilan edilen 24 Nisan`a günler kala YÖK bünyesinde kurulan “Türk-Ermeni İlişkileri Milli Komitesi“nin yönetmeliği ve amaçları Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Temel amacı, “Yükseköğretim kurumlarında Türk-Ermeni ilişkilerini, Ermeni kültürü, siyaseti, toplum yapısı ve tarihini bilimsel yöntemlerle araştırmak ve değerlendirmeler yapmak“ olan Komite, konu ile ilgili yeni çalışmaların da yapılabilmesi için gerekli ortamı sağlama görevini üstlenecek.
Komite, ayrıca Ermeni araştırmalarına bilimsel ilginin arttırılmasını sağlayacak, mevcut bilimsel çalışmaları destekleyecek, Ermeni araştırmaları konusunda uzmanlaşmış Türk ve yabancı bilim adamları arasında iletişimin kurulmasını sağlayacak, Ermeni araştırmaları konusunda bilimsel koordinasyonu ve yönlendirmeleri yapacak. Türk Ermeni İlişkileri Milli Komitesi, ayrıca Ermeni tarihini içeren Osmanlı arşivlerinin açılmasını sağlayacak. Yönetmelikte yer alan “yurt dışında konuyu bilimsel ve tarafsız olarak ele alacak Türk ve yabancı bilim adamlarını destekleyerek Türk arşivlerinde çalışabilmelerini sağlamak“ maddesi ile arşivlere ilişkin işlemler Komite üzerinden yapılacak. Komite, Yükseköğretim kurumlarında ve bunların dışında, Ermeni tarihi, kültürü, siyaseti, ekonomisi, dış ilişkileri, dili ve edebiyatı üzerine yürütelin çalışmaları da izleyecek. Konu ile ilgili YÖK ve diğer kurumlara önerilerde bulunacak, YÖK ve diğer kurumlarda Ermeni sorunu ile ilgili kurum içi eğitim işini üstlenecek.
Ermeni araştırmaları konusunda Türkiye`de uzmanların kullanımına açık bir bilgi birikimi oluşturacak olan Komite, bu yönde üniversiteler ve ilgili diğer kurumlarda Ermeni araştırmaları kütüphanesi ve kitaplıkları kuracak, ayrıca bilgilendirme için halka açık bilgilendirme merkezleri oluşturacak. Komite, her yıl Yükseköğretim Kurulu bütçesinde Milli Komiteler için tahsis edilen toplu ödenekten Yükseköğretim Kurulu kararıyla ayrılan kısmı kullanacak. Komite, Yükseköğretim Kurulu üyeleri arasından Genel Kurulca belirlenen 2 üye, üniversitelerde ve üniversite dışında kalan Ermeni ve Kafkasya araştırmaları ile ilgili bilim adamları ve uzmanlar arasından YÖK tarafından belirlenen 7 üye, resmi ve özel kurum ve kuruluşlardan belirlenen konu ile ilgili üst düzeyde yetkili 5 üyeden oluşacak.
Yorumlar kapatıldı.