İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TOPLUMUN SAYISALLAŞTIRILMASI HIZ KAZANIYOR

Birkaç yıldır gündemde olan “Kişisel numara” (KM) konusuna ilişkin olarak, Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir basın toplantısı düzenledi. Ermenistan Cumhuriyeti (EC) Sosyal Güvenlik Bakanı (SGB) Razmik Mardirosyan, KN sistemini yaygımlaştırmanın çok zaman almayacagını, diğer ülkelerde sistemin uzun yıllardır uygulamada oldugunu ve onların deneyimlerinden faydalanacaklarını söyledi. Kendileri için şu anda önemli olanın, toplumu biliçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Ermenistan’da Sosyal Reformlar projesi yöneticisi Roger William, Amerikan hükumeti’nin konuya verdiği önemden ötürü, teknik alt yapının hazırlanması için 3 milyon ABD$ tahsis ettiğini belirtti. EC de Devlet bütcesinden 98 milyon dram ayırdı.

Vatandaşlar için sisteme katılma zorunluluğu yok, ancak sosyal güvenlik yardımı vb. konularda resmi mercilere başvuru olursa, kendilerinden KN istenecek. Deneme aşamasındaki projede, 25.000 kişinin KN zaten var, 150.000 kişinin başvurusu ise sırada.

KN sınırlı sayıda veri yer alıyor: Ad, soyad, doğum tarihi, cinsiyet ve nüfus cüzdan numarası. Sayısal 10 numaraya kaydedilen bu numaralar yanısıra herhangi bir yanlışlığa engel olmak için ayrıca yardımcı numara ve denetleyici işaret de bulunuyor.

Altyapısı,””Nemrut” Veriçözüm Merkezi” tarafinda yapılan KN Sistemi, Vatandaşların resmi işlemlerinde, doğru bilgiye en kısa sürede ulaşılmasını sağlıyıp, gereksiz bürokrasiyi ortadan kaldıracak. Sistem, 1 Temmuz 2004 itibarıyla devlet ve yerel yönetim birimlerinde zorunlu kullanıma geçecek.

Kişisel bilgilerin alakasız kişilerce kullanılmaması, hekırlardan korunması amacıyla özel bir program geliştirilmiş olup ayrıca, 8 ekim 2002 tarihinde kabul edilen “Kişisel Verilerin korunmasına ilişkin kanun” da zarara uğrayan kişilere hukuki savunma yolu açmıştır.

Sistemin devreye girmesiyle en çok alakadar olanların vergi daireleri olduğunu da unutmadan söyleyelim.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.