İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: EMEKLİLER İÇİN SOSYAL ADALET

31 Mart 2003te Erm. Cum. cumhurbaşkanı tarafından “Resmi Emeklilik aylıklarına İlişkin” yasa onaylandı. yasaya göre kadın ve erkeklerin emeklilik yaşı 63 olarak düzenlendi. Erkeklerin emeklilik yaşı daha önce 64 idi. Kadınlarda emeklilik yaşı halihazırda 59dur, bu yaş -yasanın kadınlar lehine olmak üzere- bu sene de korunacak olup, her yıl 6 ay yükseltilmek suretiyle 2011 yılında 63 yaşa ulaşacaktır.

Yasa’nın getirdiği yeni bir düzenleme de “Şahsi faktör” (ŞF) kavramıdır. ŞF ile amaçlanan nedir? Çalısma yılından kaynaklanan farkların emekli aylıklarına yansıması, dolayısıyla daha çok sene çalışmış kişinin daha fazla emekli aylığı almasını sağlayarak, emekli aylıkları arasında sosyal adaletin sağlanmasıdır. 25 yıl çalışanın ŞFsi 1’in altında, 40 yıl çalışanın ŞFsi ise 1,3 olacak. Nihai emeklilik tutarına, Asgari emekli aylığının, ŞF sayısıyla çarpımı sonucu ulaşılacak.

“Hukuki mukavelelere dair” yasaya göre, yasa tadilleri resmi yayımlarından 10 gün sonra yürürlüğe girerler. Yasa değişikliği henüz yayımlanmadı.

Yorumlar kapatıldı.