ABD Kongresi’ne, içerisinde ‘Ermeni soykırımı’ ifadesi geçen bir karar tasarısı sunuldu. Temsilciler Meclisi Kaliforniya milletvekilleri Cumhuriyetçi George Radanovich ve Demokrat Adam Schiff tarafından sunulan karar tasarısı doğrudan Türkiye’yi hedef almıyor. 193 sayılı tasarı, ABD’nin Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne imza atmasını anma ve destekleme vesilesiyle veriliyor.
Geçen sene Senatör Toricelli tarafından Senato’ya sunulan; ancak kadükleşen 307 numaralı karar tasarısının metni ile hemen hemen aynı olan yeni karar tasarısında “Holokost, Kamboçya, Ruanda soykırımlarının yanı sıra ‘Ermeni soykırımı’ndan da gerekli derslerin alınması gereği” savunuluyor. Yürütme kanadını bağlayıcı nitelik taşımayan karar tasarısından ‘Ermeni soykırımı’ ibaresi çıkarılmazsa, sözde Ermeni soykırımı iddiaları Amerikan Kongresi tutanaklarına resmen geçmiş olacak. Amerikan Kongresi’ne her yıl getirilen bu tür binlerce tasarıdan çok azı onaylanıyor. Bu tür tasarıların Genel Kurul’a gelmesi bazen yıllar dahi alabiliyor.
Senatör Toricelli’nin geçen sene verdiği karar tasarısına 30 senatör imza atmıştı. Radanovich’in karar tasarısına ise halen 65 dolayında Temsilciler Meclisi üyesinin destek verdiği öğrenildi.
Bu arada TÜSİAD, bu vesileyle ABD Kongresi’nde yolladığı mektupta soykırım iddialarının yanlış olduğunu belirterek “böylesine kritik zamanlarda Türkiye–ABD ilişkilerinin geleceğini tehlikeye sokacağı” gerekçesiyle tasarıya destek verilmemesi çağrısında bulundu.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert, Ekim 2000’de sözde Ermeni Soykırımı’nın yıldönümünü anan bir karar tasarısını Genel Kurul’da oylanmasına ramak kala Türk ve ABD hükümetinin yoğun baskısı sonucu ulusal çıkarlara aykırı olduğu gerekçesiyle geri çekmişti. Öte yandan Kongre’deki Ermeni lobisi her yıl olduğu gibi bu yıl da ABD Başkanı’na 24 Nisan’da Ermeni toplumuna yolladığı mesajda ‘soykırım’ lafını kullanması amacıyla yazılan bir mektuba imza topluyor.
Ali H. Aslan / Washington
Yorumlar kapatıldı.