İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: HAVAALANI YENİ BİNALARINDA FAALİYETE GEÇECEK

Ermenistan Hükümeti hukuk danışmanı Vahe Yakupyan hükümet oturumunda onaylanan “Zvartnots Konsorsiyumu” Master plani hakkinda bilgiler verdi. Buna göre “Zvartnots” havaalani 2 aşamada gerçekleştirilecek. 1. aşama bir yıl sonra tamamlandığında, 4 köprü bağlantısı, 4 durak ve yeni hizmet binaları faaliyete geçmiş olacak. Yakupyan; Ernekyan’ın daha önce sunduğu eski havaalanı binasını yenileme projesinin -havaalnının zamanında uluslararası havaalanı olarak inşa edilmediğinden ötürü- reddedildiğini, bundan ötürü “Kosorsiyum”un bu yeni master planını sunduğunu söyledi.

1. aşamanın bitimiyle 2. aşamaya geçilecek ve 3 yeni hizmet binası faaliyete geçecek. 5 yıl içinde bitecek projenin geneli için 59 milyon ABD$ harcanmış olacak. Ancak tekrar yapılandırma çalışmaları 8 yıl sonra bitmiş olacak. Eski bina, yenilerinin hizmete girmesiyle faaliyetinin durduracak. Yakupyan inşaat faliyetlerinin 60 gün içinde başlayacağını söyledi.

Halihazırda yıllık 800.000 yolcuya hizmet eden havaalanının, yenilendikte sonra 1,2-1,4 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. 1.aşama tamamlandığında aynı anda 8, 2.aşama tamamlandığında ise 16 uçağa hizmet verebilecek kapasiteye ulaşılacak. Yolcu sayısının artmasında “transit” yolcuların etkili olması bekleniyor. Bölgede aynı standartlara sahip başka havaalanının olmaması ve kısa mesafeli uçuşların da bunda etkisi olacak.

Bugüne kadar ne yapıldığına ilişkin soruya yanıt olarak Yakupyan: 600-900 m uçuş çizgisinin yeniden düzenlendiğini ve aydınlatma sisteminin modernize edildiğini, bunun bölgenin görüşü aksatan sisli yapısını dikkate alınırsa önemli olduğunu da vurguladı.

Yakupyan, asıl yenileme çalışmaları sırasındaki eksikliklerden ötürü, uçuş çizgisi üzerinde belli onarımların yapılması gerektiğini de kabul etti.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.