İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: İçişleri Bakanı´ndan Ermeni Patriği´ne Mektup

İçişleri Bakanlığı’ndan Bakan Abdülkadir Aksu’nun imzası ile Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne gelen 28.02.2003 tarihli mektupta, Anayasa’ya göre kimsenin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırıma uğrayamayacağı hatırlatıldıktan sonra, ilgili mevzuata işaret edilerek nüfus kayıtlarında da mezhep bilgisinin yer alamayacağı ve aile kütüklerinin buna uygun olarak düzenlendiği belirtilmiştir.

Hatırlanacağı gibi Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri, Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kağıdı ya da kayıdı çıkarırken din hanelerinde “Diğer Hristiyan” gibi farklı ibarelerle karşılaşmaları üzerine Sayın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya bir mektup yazmıştı.

Bakan Aksu’nun imzası ile gelen cevabi mektupta aslında nüfus kayıtlarında “Diğer Hristiyan” gibi bir bilginin yer almadığı, ancak nüfus kütük kayıtlarının bilgisayar ortamına geçirilişi sırasında nüfus idarelerinde yanlış kod numarası girilmesi üzerine böyle bir aksaklıkla karşılaşıldığı ve düzeltilmesi için gerekli talimatın verildiği bildirilmiştir.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının ilk günden itibaren cemaat sorunlarına gösterdiği yakın ilgi ve çözüm çabalarına koşut olarak, Sayın İçişleri Bakanı’nın konuya göstermiş olduğu hassas yaklaşım memnun edicidir.

Sorun ortaya çıktığı ilk günden itibaren Patrikliğimiz olaya dikkatle eğilmiş ve yakından ilgilenmiştir. Yapılan incelemelerden ve özellikle gelen şikayetlerden ise öğrenilen şudur: nüfus kayıtlarında din hanesi “Hristiyan” olanların altında, mezhebi ya da cemaati belirten bir hane daha bulunmaktadır ve bu hane altında “Rum”, “Gregoryen”, “Katolik” ve “Diğer Hristiyan” gibi kodlar bulunmaktadır. Bir çok cemaat üyemiz, kayıtları bilgisayara geçirilirken nüfus idarelerinde yanlışlık nedeniyle mezhep hanesine Ermeni veya “Gregoryen” yerine, “Katolik” ya da “Diğer Hristiyan” olarak işaretlenmiştir. Nüfus İdaresinin kullandığı yeni bilgisayar programından doğan bir aksaklık üzerine de bu kodlamalar “din” hanesine atlamış ve bu hanede “Hristiyan” yerine “Katolik” ya da “Diğer Hristiyan” ibareleri gözükmüştür.

Patrik Hazretleri’nin mektubu üzerine İçişleri Bakanımız’ın konuya eğilmesi ve yukarıda belirtildiği gibi gerekli talimatları vermesi sonucu sorun görünürde çözülmüştür ve cemaat üyelerimizin nüfus kayıtlarındaki “din” hanesinde artık yalnızca “Hristiyan” ibaresi görülmektedir.

Oysa asıl kaygı, mezhep ve cemaat bilgilerinin saklanmaya devam ediliyor olma ve daha da kaygı verici olanı bu bilgilerdeki yanlışlık sonucu bir çok Ermeni cemaati üyesinin farklı cemaatlere ait gözüküyor olabilme olasılığıdır.

İçişleri Bakanlığı’nın yazısında ise daha önce sözü edilmemiş olmasından dolayı “Katolik”, “Gregoryen” gibi ifadelerin varlığı sözkonusu edilmemektedir ve sorunun bir kodlama hatasından doğduğu belirtilmektedir. Halbuki, bilgisayar programında “Diğer Hristiyan” diye bir veri bulunmamakta ise yanlış bir kod girilmesi üzerine din hanesinde bu ibarenin gözükmesi mümkün olamazdı.

Öte yandan, eğer “Diğer Hristiyan” diye bir veri var ise aynı kategori içerisinde “diğer olmayan” Hristiyan mezheplerin de bulunması beklenir.

Böyle bir uygulamanın yanlışlıkla da ortaya çıkmasının rahatsız edici yanı,

1) bu tür bir kodlamanın hem İçişleri Bakanımızın belirttiği gibi Anayasamıza ve mevzuatımıza aykırı olması;

2) hem de ileride cemaat okullarına kayıt gibi konularda cemaatimiz için yeni sorunlar doğurma potansiyelidir.

Dikran M. Zenginyan

Yorumlar kapatıldı.