İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Erivan´a seçim deva olmuyor

ERİVAN – Ermenistan, siyasi gerilimin hat safhaya vardığı bir ortamda devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için dün sandık başındaydı. Muhalefetin ve uluslararası gözlemcilerin hile suçlamalarıyla gölgelenen 19 Şubat’taki ilk turda, gerekli yüzde 50 oyu toplayamayıp yüzde 49.48’de kalan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın ikinci turda galip çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bunun şaibeli bir zafer olacağı da kesin. Rakibi Stefan Demirciyan hile iddialarını yargıya taşımaya hazır olduğunu ilan ederken, yandaşları da Koçaryan kazanırsa sokaklara döküleceklerini duyurdu. Ermenistan’ın siyasi bir kargaşaya sürüklenmesi ihtimali bütün Kafkaslar’da gerilim yaratıyor.

‘Yargıya gideceğiz’

İlk turda yüzde 28.22 oy alan Demirciyan, 1998’deki seçimde Koçaryan’a rakip çıkan, 1999’daki parlamento baskını sırasında öldürülen eski Komünist lider Karen Demirciyan’ın oğlu. Oylarının büyük bölümünü, zamanında Koçaryan’ı zenginleri gözetip, yoksulları ihmal etmekle suçlayan babasının saygıyla anılan hatırasına borçlu. Kampanyasını ‘yolsuzlukla mücadele’ üzerine kuran Demirciyan dün oyunu atarken “Adil bir seçim olsaydı, kazanacağımdan eminim” diye konuştu. Kampanya şefi Grigor Harutunyan da, gazetecilere, önceden üzerine Koçaryan’ın adı işaretlenmiş oy pusulalarını gösterip, sandıkların bunlarla doldurulacağını, ancak seçim görevlisi olan sempatizanlarının bunu engellediğini anlattı. Demirciyan yandaşları, seçim istasyonlarına alınmamaktan da şikâyet etti. Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Gamlet Abramyan, bu şikâyetlerin savcılığa iletildiğini söyledi. Demirciyan seçim sonrası gerekirse yargıya başvuracaklarını belirtti. Uluslararası gözlemciler de ilk tur sonrası sandıkların sahte oylarla doldurulması gibi vakalardan dem vurmuştu. Seçimi Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 5 bin gözlemci izledi.

Ekonomi kötü olmasa…

Geçen yıllarda işlenmiş 30 faili meçhul cinayetin sorumlusu olmakla suçlanan Koçaryan ise kendine güvenli. “Muhalefet hep protesto şarkısı söylüyor” diyen Koçaryan, yeniden seçileceğine emin. Koçaryan’ın oy potansiyeli yüksek, çünkü deneyimsiz Demirciyan karşısında ekonomiden anlama avantajına sahip.
(afp, ap)

Yorumlar kapatıldı.