Geçenlerde bu köşede belirtmiştim. Yeni nüfus cüzdanlarında kişinin “dini” belirtiliyormuş. Bu sorunun gerekçesini çok merak ediyorum. Bugün Hıristiyan olan bir kişi, yarın Müslümanlığı kabul ederse yeniden bir nüfus cüzdanı mı çıkartacak? Kişinin “dini inancını” bilmek ne işe yaramaktadır?
Dün Ertuğrul Özkök’ün yazısından öğreniyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ermeni vatandaşlarının nüfus cüzdanlarındaki “din” hanesinde “Diğer Hıristiyan” ifadesi kullanılıyormuş. İnanılır gibi değil. Hıristiyanlığı ilk kabul eden kavimlerin başında Ermeniler’in geldiğini sanıyorum. Hatta Hazreti İsa’nın üzerinde resmi göründüğü iddia edilen kefen bezinin de Ermeniler’in oturduğu bölgedeki keten-kenevir karışımı kumaşından yapıldığı iddiası vardır. Bu dini ilk kabul edenlerden olmak, kişiyi nasıl olur da diğer Hıristiyan kategorisine sokar? Gerçekten ben de Bakanımız Sayın Abdülkadir Aksu’ya sormak istiyorum: Nüfus cüzdanımızda niçin dini inancımız bilgisine ihtiyaç vardır?
Bu bilgi nasıl bir işlemde işimize yarar? Gelişmiş bir ülkede yaşayan insanların nüfus cüzdanlarında böyle bir bilgiye rastlanmamaktadır. Emin değilim ama belki eskiden uygulanan bir sistemdi ancak “eşitlik” ilkesini ihlal etmesi bakımından yıllardır kabul görmemektedir.
İtalyan asıllı Türk vatandaşlan beni bu konuda uyarmışlardı: “Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede Hıristiyan inancıyla doğup, öyle büyüdüğümüz için böyle bir nüfus cüzdanı uygulaması karşısında, kendimizi fişlenmiş gibi hissediyoruz.” Yıllarca yurt dışında yaşamış bir kişi olarak benzer bir uygulamaya tabi olmadığım için bu duyguyu anlamam mümkün değil.
11 Eylül faciasından sonra ABD hükümeti, kim “Müslüman”, kim “Hıristiyan” diye kaydetme işlemine başlasa, çok ama çok üzülürdüm.
Bence kişinin, nüfus cüzdanı gibi her an, her durumda, yetkililere çıkartıp göstermek zorunda olduğu bir evrakta bu bilgiye ihtiyaç yoktur.
Bakanımız Sayın Abdülkadir Aksu. Efendim, yanlış mı düşünmekteyim? Bu bilgi bir işe yaramakta mıdır? Nüfus cüzdanımızda belirtilmesi niçin gereklidir?
Yorumlar kapatıldı.