İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: `Şevkat Rahibeleri´nden İnsanlık dersleri

Beyoğlu’nda’ki Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nin ‘Şevkat Rahibeleri’ Türk hastalara hem bakıyor hem de onlar için dua ediyor

İnanç farklılıkları nedeniyle birbirine hasmane duygular besleyenlere, Beyoğlu’nun göbeğinde kurulu Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nde insanlık dersi veriliyor. Sen Jorj Hastanesi’ni işleten 13 Katolik Rahibe, Türk hastalara bakıyor, onlar için her gün dua ediyor. “Şevkat Rahibeleri” denilmesini haklı çıkarmak istercesine, hiçbir ayrım gözetmeksizin, kapılarını çalan hastalara “Her şey insan için” ilkesiyle hareket edip ellerinden gelen desteği veriyorlar. Her türlü yardımlarına koşuyorlar. Hem de seve seve, hiçbir karşılık beklemeksizin, can-ı gönülden…

‘Şevkat Rahibeleri’, mazisi yaklaşık 130 yıl öncesine dayanan hastaneyi, 1998 yılından bu yana Avusturya ve Türkiye’den sağladıkları çeşitli yardımlarla ayakta tutmaya çalışıyor. Gelişmiş modern tıbbi cihazlarla donatılmış hastanede Türk doktorları görev yapıyor.

YOKSULDAN PARA ALINMIYOR

Başhemşire İreni, hiç kimseye “Hıristiyanlık” ile ilgili bir yönlendirmede bulunmadıklarını belirterek, “Siz de gördünüz. Kilisenin yanında bir mescit var. Misyoner değiliz. Ben hemşireyim. İnsanların sağlığı için hizmet veriyorum” diyor.

İreni, hastanenin ekonomik krizden sonra güçlükle ayakta kalabildiğini ancak yoksulluklarını ve hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını ispat edenlerin tedavilerini ücretsiz karşıladıkların söylüyor “Birçok kez insanlara ücretsiz sağlık hizmeti verdik. Ama sürekli bu şekilde bir uygulamaya gidemiyoruz.”

130 yıllık gelenek

Avusturya Sen Jorj Hastanesi ve ‘Şevkat Rahibeleri’nin öyküsü 1872 yılında yaşanan kolera salgınına dayanıyor.

Koleraya yakalanan Türkler için Avusturya’nın Graz Kenti’nden gelen iki rahibe, Beyoğlu’ndaki Galata Kulesi’nin hemen yanında bulunan bir barakada yaşamaya başlamış. O dönemin güç koşullarına karşın rahibeler, koleraya yakalanan insanlara el uzatmış. Rahibelerin koleraya yakalanan insanların acılarını dindirmek için başlattıkları bu harekete, Avusturya’daki diğer rahibelerden destek gelmiş. Kısa bir süre sonra “Şevkat Rahibeleri Cemiyeti” kurulmuş.

1893 yılında kurulan Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nin bakımı ve gelişmesini, I. Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar milletlerarası bir komite tarafından sağlamış. II. Dünya savaşı yıllarında bütün Alman kurumlarıyla diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın, Sen Jorj Hastanesi, Türkiye’nin isteğiyle Türklere hizmet vermeye devam etti.

Özkan GÜVEN

Yorumlar kapatıldı.