İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Ermeni edebiyatına açılan pencere

Patrik Mesrob II Hazretleri, 20 Şubat Perşembe günü Aras Yayıncılık‘ın sahiplerinden Yetvart Tovmasyan’ı ve Ardaşes Margosyan’ı eşleriyle birlikte Kınalıada’daki konutta kabul etti.

Konuklar, Patrik Hazretlerine yayınevinin en son yayınlarından örnekler sunduktan sonra, yayınlamayı tasarladıkları yeni eserler dizisi konusunda bilgi aktardılar. Müteveffa Patriğimiz Şınorhk Hazretlerinin 90’ıncı doğum yıldönümü, İstanbul tarihçilerinden Hagop Siruni’nin vefatının 30’uncu yıldönümü, edebiyat ustalarımızdan Hagop Mıntsuri’nin vefatının 25’inci yıldönümü, müteveffa Patriğimiz Karekin I Hazretleri (Haçaduryan) ve Kütahyalı Gomidas Vartabed hakkındaki eserlerin yayınlanması, Patriklik tarihinin Türkçe’ye çevirilmesi konusunda süren çalışmalar, Kevork Pamukçiyan’ın kitaplaştırılmayı bekleyen elyazma eserleri konularında istişarede bulunuldu.

Patrik Hazretleri, Aras Yayıncılık tarafından yayınlanan eserlerin ülke kültürüne büyük bir katkıda bulunduğuna inandığını söyleyerek, “en sadık okuyucularınızdanım” dedi. Özellikle Aras tarafından yayınlanan ve Keğam Keropyan’ın eseri olan Ermenice Sözlük’ün büyük bir eksiği giderdiğini söyleyen Patriğimiz, az veya çok Ermenice bilen herkesin evinde bu sözlükten bir adet bulunmasının şart olduğunu belirtti.

Aras Yayıncılık 1993 yılında İstanbul’da kuruldu. Kısa zamanda “Ermeni edebiyatına açılan pencere” olarak nitelenmesine yol açan bir yayın çizgisi izledi. Türkçe ve Ermenice kitaplarıyla, Türkiye’de iki dilde yayın yapan ender yayınevlerinden biri oldu.

Ermeni yazarlardan çeviri kitaplar veya çağdaş Ermeni yazarların kaleminden doğrudan Türkçe eserler basan yayınevi, bu yolla, aynı coğrafi bölgede doğup büyümüş, yan yana yaşayan farklı kültürlerden insanların birbirlerini edebiyat yoluyla daha iyi tanıyıp, anlamalarına yardımcı olmayı, insanlığın ortak değerlerine birlikte katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Günümüz Türkiye’sinde İstanbul’da yoğunlaşmış bir azınlık toplumu olan Ermeniler’in kültürel öğelerini gelecek kuşaklara da taşımaya aracılık eden Aras Yayıncılık, Türkiye’de köklü bir geçmişi olan Ermeni yayıncılık geleneğinin yeni binyılda temsilcisi ve sürdürücüsü olmayı hedefliyor.

Sol üst köşedeki fotograf: Yetvart Tovmasyan

Yorumlar kapatıldı.