İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: ‘Ararat Türkiye’ye gelecek, Egoyan özür dileyecek’

Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın çektiği “Ararat” filminin eylül ya da ekim ayında Türkiye’de gösterime girmesi planlanıyor.

“Ararat”ı Türkiye’ye ithal eden film yapımcısı Sebahattin Çetin, “Filmini hâlâ Ermeni nüfusunun yoğun olduğu ülkelerde gösterime sokamayan bir yönetmene bundan daha etkili bir hoşgörü dersi olabilir mi?” dedi. Çetin, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Lokali’nde yaptığı basın toplantısında, “Türkiye’ye karşı Ermeni tezlerini savunan”, “Ararat” filmini ithal etmesinin ve Türkiye’de gösterime sokmak istemesinin nedenlerini anlattı. Filmin, Ermeni tezlerini savunduğunun doğru olduğunu belirten Çetin, ancak tüm dünyada aldığı eleştirilerin bu filmin Türkiye’ye zarar vermesinin mümkün olmadığını ortaya koyduğunu, tam tersine Türk tezlerini kuvvetlendirdiğini söyledi.

Türk toplumunun bu konuda hiçbir kompleksi bulunmadığını ve Türkiye’nin 25 yıl önce “Geceyarısı Ekspresi” adlı filmi yasaklamadığını söyleyen Çetin, şöyle devam etti: “Toplumumuzun hoşgörüsünün zenginleştiğini dünyaya göstermek için bundan daha iyi bir fırsat olamaz. Alan Parker 25 yıl sonra Türkiye toplumundan özür diledi. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın Atom Egoyan’ı da aynı akıbet beklemektedir.” Filmin tepki gören sahnesinin sadece 10 saniyelik “Türk zabitinin Ermeni kadınına tecavüzü” sahnesi olduğunu söyleyen Çetin, Egoyan’a bu “ayıplı sahneyi” kesmesi çağrısında bulunduğunu, Egoyan’ın da kendisine, bunu düşüneceğini, ancak filmin Türkiye’de bu bölümün kesilerek yayınlanmasını da anlayışla karşılayacağını bildirdiğini söyledi. Filmi Berlin Film Festivali’nde izlediğini ve Egoyan’la görüştüğünü ifade eden Çetin, “Egoyan’ı Türkiye’ye davet ederek filminin nasıl anlaşılması gerektiğini Türk halkına anlatmasını istedim.” dedi. Çetin, Egoyan’ın da filmin Türkiye’de gösterilmesini istediğini söyledi. Filmin bir kopyası mart ayı içinde film denetleme ve değerlendirme komisyonlarına gönderilecek. İstanbul, aa

Yorumlar kapatıldı.