İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Özür için `Ararat´

OLKAN ÖZYURT

İSTANBUL – Atom Egoyan’ın Ermeni soykırıkımı gündeme getirdiği tartışmalı filmi ‘Ararat’ denetimden geçtiği takdirde eylülde Türkiye’de gösterime girecek. Filmin Türkiye haklarını satın alan Belge Film’in sahibi Sabahattin Çetin dün düzenlediği basın toplantısında hem filmi satın alma sebeplerini, hem de filmin gösterim tarihini açıkladı.

Alan Parker’ın ‘Geceyarısı Ekspresi’ için Türkiye toplumundan
özür dilediğini belirten Sebahattin Çetin, “Atom Egoyan’ın akıbeti Alan Parker’ın akıbetidir. ‘Ararat’ı da Egoyan Türklerden özür dilesin diye göstermeye çalışıyoruz” dedi.

Bir sahne kesilecek

Bir Osmanlı zabitinin Ermeni bir kadına tecavüz etmesini anlatan 10 saniyelik bir bölümün Egoyan’ın kendi isteğiyle filmden çıkarılmasını istediğini belirten Çetin bu durumu da dünya kamuoyuna kendisinin açıklaması gerektiğini teklif ettiğini söyledi. Egoyan’nın yanıtı ise bunu bir süre düşünmesi gerektiği yönünde olmuş. Ancak Türkiye’deki denetim kurullarının bu bölümü çıkarması halinde Egoyan bu durumu anlayışla karşılayacağını da eklemiş. Çetin’e göre böyle bir sahnenin tarihte yeri yok ve bu sahnenin kesilmesi filmin denetimden geçmesini kolaylaştıracak. Film martta denetime gönderilecek ve Eser İşletme Belgesi alırsa Eylül 2003’te gösterime çıkacak.

Egoyan’ın bu girişimden çok memnun olduğunu belirten Çetin, “Ermenilerin yoğun olduğu ülkelerde filme Ermenilerden çok ciddi tepkiler geliyor. Karşı olduğu ülkenin sinemalarında gösterimini de Egoyan, Ermeni toplumuna verebileceği bir ders olarak algılıyor” dedi.


Festival filmi beğenmedi

Atom Egoyan’ın ‘Arafat’ın yanlış okunmasından dolayı rahatsız olduğunu belirten Sabahattin Çetin, Egoyan’ı filminin nasıl okunması gerektiğini anlatması için Türkiye’ye davet etmiş. Egoyan da İstanbul Film Festivali’nde filmin gösterilmesi durumunda Türkiye’ye geleceğini söylemiş. Ancak festival yöneticileri filmin festivalde gösterilmeyeceğini açıkladı. İKSV’den yapılan yazılı açıklama şöyle: “Uluslararası İstanbul Film Festivali programı, önce uluslararası danışma kurulunun, daha sonra gerektiği hallerde Vakıf Yönetim Kurulu’nun görüşleri alınarak oluşturulur. ‘Ararat’ filmi, Festival Danışma Kurulu üyelerinin çoğu tarafından izlenmiş, yurtdışında filmin niteliği açısından aldığı olumsuz eleştiriler de göz önüne alınarak festival programına alınmamıştır. Ancak, bundan sonra ‘Ararat’ın festivalde gösterilmeyişini bir politik gündeme dönüştürme olasılığı karşısında konu İKSV Yönetim Kurulu’na götürülmüş ve bu kurul da filmin sanatsal açıdan festivalde gösterilmeye değer olmadığı kararını desteklemiştir.”


HyeTert Not: radikal yazarı Murat Çelikkan İKSV’nin aldığı kararla ilgili görüşlerini şöyle aktarıyor.

Murat Çelikkan – 19/02/2003

Bir iyi, bir kötü karar

İstanbul Kültür Sanat Vakfı bu yılki festivalin Ulusal Yarışma bölümüne,
‘Küçük Adam Büyük Aşk’ adlı filmi kabul etmiş. Geçen yıl ‘yasal engel’ nedeniyle yarışmaya katılamayan ama dünyanın çeşitli festivallerine katılan film, nihayet bu yıl özel bir kararla İstanbul Festivali’nde de yer alıyor. Handan İpekçi, filmi çekmek için verdiği mücadeleyi, filmin gösterimi için de verdi ve kazandı. Festival yöneticilerini, sansür karşıtı sayılacak bu karar nedeniyle gerçekten kutlarım. Aynı tutumu ne yazık ki Atom Egoyan’ın ‘Ararat’ filmi için göstermemişler. Filmi beğenmedikleri gerekçesiyle festival programına almamak tasarruflarında. Ancak Egoyan’ın filmi bizi doğrudan ilgilendiren bir konuda, Ermeni soykırımı hakkında. Film, beğenilmedi, ama karar, festival izleyicisine bırakılsa daha hayırlı olmaz mıydı?

Yorumlar kapatıldı.