İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: `Ararat´ Türkiye´ye geliyor

Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın çektiği ”Ararat” adlı filmi Türkiye’ye ithal eden film yapımcısı Sebahattin Çetin, ”Filmini hala Ermeni nüfusunun yoğun olduğu ülkelerde gösterime sokamayan bir yönetmene bundan daha etkili bir hoşgörü dersi olabilir mi?” dedi.

Çetin, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Lokali’nde yaptığı basın toplantısında, ”Türkiye’ye karşı Ermeni tezlerini savunan”, ”Ararat” adlı filmi ithal etmesinin ve Türkiye’de gösterime sokmak istemesinin nedenlerini anlattı.

Filmin, Ermeni tezlerini savunduğunun doğru olduğunu belirten Çetin, ancak tüm dünyada aldığı eleştirilerin bu filmin Türkiye’ye zarar vermesinin mümkün olmadığını ortaya koyduğunu, tam tersine Türk tezlerini kuvvetlendirdiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti toplumunun bu konuda hiçbir kompleksi bulunmadığını ve Türkiye’nin 25 yıl önce ”Geceyarısı Ekspresi” adlı filmi yasaklayan ülke olmadığını söyleyen Çetin, şöyle devam etti: ”Toplumumuzun hoşgörüsünün zenginleştiğini dünyaya göstermek için
bundan daha iyi bir fırsat olmadığını düşünüyorum. Alan Parker 25 yıl sonra Türkiye toplumundan özür diledi. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın Atom Egoyan’ı da aynı akıbet beklemektedir. Filmini hala Ermeni nüfusunun yoğun olduğu ülkelerde gösterime sokamayan bir yönetmene bundan daha etkili bir hoşgörü dersi olabilir mi?”

Çetin, amacının hoşgörüyü geliştirmek olduğunu vurgulayarak, iki yıl önce ”Sarhoş Atlar Zamanı” adlı Türkiye’de gösterilen ilk Kürtçe filmi de kendisinin ithal ettiğini belirtti.

“EGOYAN ÇOK HEYECANLI”

Filmi Berlin Film Festivali’nde izlediğini ve burada yönetmeni Atom Egoyan’la da yüzyüze görüşme imkanı bulduğunu anlatan Çetin, Egoyan’ın filmin ”yanlış okunduğundan” yakındığını, kendisinin de Egoyan’ı Türkiye’ye davet ederek filmin nasıl okunması gerektiğini Türk halkına anlatmasını istediğini ifade etti.

Çetin, ”Egoyan teklifimi kabul etti. Egoyan çok heyecanlı. Bu filmin Türkiye’de gösterilmesini çok istiyor. Ermeni nüfusunun yoğun olduğu yerlerde Ermenilerden filme çok ciddi tepkiler geliyor. Ve Egoyan da filmi Türk toplumunun izlemesinin bu Ermenilere vereceği bir ders olduğunu düşünüyor” diye konuştu.

“AYIPLI SAHNE” KESİLECEK

Filmin tepki gören sahnesinin sadece 10 saniyelik ”Türk zabitinin Ermeni kadınına kağnı üzerinde tecavüzü” sahnesi olduğunu söyleyen Çetin, Egoyan’a kendi isteğiyle bu ”ayıplı sahneyi” kesmesi çağrısında da bulunduğunu, Egoyan’ın da kendisine bunu düşüneceğini, ancak filmin Türkiye’de bu bölümün kesilerek yayınlanmasını da anlayışla karşılayacağını bildirdiğini ifade etti.

Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:”Filmin bir kopyası Mart ayı içinde Film Denetleme ve Değerlendirme Komisyonlarına gönderilecek. Filmin tartışmalı sahnesinin kesilmesi halinde denetimden geçeceğine inanıyorum. Filmin gösterimini Eylül-Ekim 2003 tarihlerinde planlamak istiyoruz. 1916 yılında Erivan’dan Ermeni çetelerinin zulmünden kaçıp Iğdır’a yerleşen bir Türk ailesinin üyesiyim. Bu filmin haklarını aldığım için cesaretimi kutlayanlara diyecek tek şeyim var: 1915 için hiçbir kompleksim yok ve modern Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Toplumumuz da bu filmi aynı hoşgörü içinde izleyeceğine inanıyorum.”

Yorumlar kapatıldı.