İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Albümü çalan çaldı zaten

Ermeni asıllı Los Angeles’lı grup System of a Down, politik tavırlarıyla yeni Rage Against The Machine olma yolunda…


İSTANBUL – System of a Down, son yılların en ilginç metal gruplarından biri. 2001 yılında piyasaya sürülen ikinci albümü ‘Toxicity’ ile adından övgüyle söz ettiren dörtlü, sadece müziğiyle değil, politik duyarlılığıyla da dikkatlerine üzerine çekiyor.

Grubun resmi internet sitesi ‘www.systemofadown’da savaş, terör, açlık, insan hakları, barınma gibi pek çok uluslararası politik ve sosyal mesele hakkında insanları aydınlatmaya ve harekete geçirmeye yönelik ‘Global Action’ isimli bir bölüm var. Aynı şekilde, grubun solisti Serj Tankian’ın eski Rage Against The Machine üyesi, Audioslave’den Tom Morello ile birlikte kurduğu ‘Axis Of Justice’ da bu konuda faaliyet gösteriyor. Ermeni asıllı Los Angeles’lı System of a Down’ın bu politik tavrı ile yeni Rage Against The Machine olma yolunda hızla ilerlediğini söylemek yanlış olmaz herhalde.

90’ların ortasında Güney Kaliforniya’da kurulan System of a Down davulda John Dolmayan, vokal ve keyboard’da Serj Tankian, bas gitarda Shavo Odadjian ve gitar ve vokalde Daron Malakian’dan müteşekkil.

Dörtlünün Los Angeles’ta kısa zamanda elde ettiği şöhret, kaydettiği üç parçalık demo sayesinde ABD’nin sınırlarını aşıp Avrupa’ya kadar ulaştı. 1997’nin sonunda Columbia ile kontrat imzalayan grup, ertesi yıl Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Beastie Boys gibi isimlerle birlikte çalışan Rick Rubin prodüktörlüğünde grupla aynı adı taşıyan ilk albümünü yayımladı.

Family Values ve Ozzfest başta olmak üzere verdikleri konserler sayesinde ününü ve başarısını katlayan dörtlü, üç yıl aradan sonra tekrar Rubin ile birlikte stüdyoya girerek, esas çıkışını yaptığı ‘Toxicity’ isimli ikinci albümünü kaydetti. Bu albüm, ABD’de iki platin plak kazandı.

Önemli olan bütünlük

‘Steal This Album!’ ise, System of a Down’ın ‘Toxicity’ döneminde kaydettiği 33 parçadan geriye kalanlarla Daron Malakian’ın yedi yıl önce yazdığı akustik parça ‘Roulette’den oluşuyor. Serj Tankian ‘Steal This Album!’deki parçalara iyi olmadıkları için değil, ‘Toxicity’nin bütünlüğünü bozmamak için o albümde yer vermediklerini söylüyor.

Şöyle de bir durum söz konusu: ‘Steal This Album!’de yer alan parçalar, albüm piyasaya sürülmeden çok önce internette dolaşıyor, ‘indirilmek’ için hazır bekliyordu. System of a Down da bu duruma hoş bir gönderme yapmış. ‘Steal This Album!’ kartonetsiz, korsan CD gibi duran bir grafik tasarımıyla yayımlandı.

‘F**k The System’, ‘A.D.D.’
(American Dream Disorder) gibi parçalarıyla dikkat çeken albüm, ‘Toxicity’ ile kıyaslandığında daha sert bir sound’a sahip. Bu albümü mutlaka edinin deriz. Tabii daha önce internetten indirmediyseniz. (Kültür Sanat) Steal This Album!/System of a Down/Sony

Yorumlar kapatıldı.