İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

vatan: `Diğer Hıristiyan` ibaresi kaldırılsın

Türkiye Ermenileri Patriği 2’nci Mesrob Mutafyan, içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya mektup yazarak, Mernis Projesi kapsamında yapılan nüfus kayıtlarının yenilenmesi işlemlerinde cemaat mensuplarının din hanesine “diğer hıristiyan” yazıldığını, bunun da cemaat mensuplarını rahatsız ettiğini belirtti. Uygulamanın kaldırılmasını isteyen Mesrop mektubunda şunları yazdı:

Huzursuzluk nedeni

“Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nün bir uygulaması ermeni asıllı vatandaşlar için huzursuzluk yaratmaktadır. Yeni nüfus cüzdanı almak için nüfus idarelerine başvuran ermenilerin din hanesi bölümüne ‘diğer hıristiyan’ ibaresi yazılmaktadır. Oysa genel uygulamada bugüne dek Ermeni asıllı vatandaşların din hanelerinde hıristiyan ibaresi yer almaktaydı. Yasal gerekçesi bulunmayan bu değişik ve ayırımcı yazım ermeni vatandaşlar arasında huzursuzluk kaynağı olmaktadır, ilgili mercilere gerekli emrin verilmesiyle bu yanlış yazımın düzeltilerek ermeni asıllı vatandaşların din hanesine sadece ‘hıristiyan’ ibaresinin yazılmasının sağlanması, var olan huzursuzluğun önüne geçilmesini sağlayacaktır.”

Türkiye Ermenileri Patriği 2’nci Mesrob Mutafyan, İçişleri Bakanlığı’nın kendilerine vereceği yanıtı beklerken, danışmanı işadamı Murat Bebiroğlu, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurabileceklerini söyledi. Nüfus cüzdanlarına sadece dinin yazıldığını hatırlatan Bebiroğlu, “Ancak Hıristiyanların kimliklerine yönetmeliğe tamamen aykırı olarak mezhepler de yazılmaya başlandı. Bu durum, Anayasa’nın uluslararası sözleşmelerin eşitlik ilkesine ve insan haklarına aykırıdır” dedi. içişleri Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan tarafından gönderilen mektubun kendilerine ulaştığını ve incelenmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildiğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.