10 Ocak — Yapılan değişikliklerle, işkence ve kötü muamele suçlarından dolayı verilen cezalar para cezasına çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek. Cemaat vakıfları mülk edinebilecek. Gazeteciler, haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacak.
Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Uyum Paketi’ne göre, olağanüstü hal uygulanan yerlerde hükümlü ve tutukluların cezaevi dışındaki sorgulama süreleri 4 güne indirildi.
Siyasi Partiler Kanunu’nun 11. maddesi yeniden düzenlenerek, siyasi partilere üye olmak için Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin ikinci fıkrasında yazılı, “halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan mahkum olmama koşulu, “terör eylemlerinden mahkum olmama” şeklinde değiştirildi.
Anayasa Mahkemesi’nde görülen siyasi partilerin kapatılması davalarında partilerin kapatılmasına karar verilebilmesi için beşte üç çoğunluk aranacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın parti kapatma istemine karşın ilgili parti, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edebilecek.
Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, bir siyasi partinin “kanunların emredici hükümlerine aykırılık halinde bulunması ve ihtara rağmen aykırılığın giderilmemesi halinde” kapatma davası yerine, Anayasa Mahkemesi’nin yazılı ihtarını izleyen 6 ay içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı o siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne re’sen dava açabilecek.
Milletvekili Seçimi Yasası’nın 7. maddesine, “Bir ilin veya seçim çevresinin TBMM üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü o seçim çevresinde ara seçim yapılır” fıkrası eklendi. Seçimlerin iptali durumunda da 90 günlük süre uygulanacak.
Yasaya göre, cemaat vakıfları da diğer vakıflar gibi vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilecek ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek.
Yorumlar kapatıldı.