İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Bakü-Ceyhan´a `gaz verildi´

ERGUN AKSOY

BAKÜ – AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Orta Asya’daki ticari ve politik etkinliğini artırmak amacıyla çıktığı turun ilk durağı Azerbaycan’da Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı ve ticari
ilişkilere yoğunlaştı. Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev ile önceki gün görüşen Erdoğan, BTC boru hattının 2005’ten önce bitirilmesi konusunda mutabakata vardı. Önceki akşam Aliyev’in onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Erdoğan, Aliyev’e, BTC projesinin ardından sıranın Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattının hayata geçirilmesine geleceğini söyledi. Aliyev’in de yardımcılarına bu konuda talimat verdiği kaydedildi.

Aliyev görüşmede, Türkiye’deki siyasete dair görüşlerini açıklarken, ad vermeden bazı liderlere kırgın olduğunu söyledi. Erdoğan ise Azeri lidere,
“El ele vererek kardeş olalım, Kafkaslar’da farklı bir güç oluşturalım. Geçmiş yanlışları konuşmanın anlamı yok. Geleceği konuşalım. Ferhat’ı bulduk, inşallah Şirin’i de bulacağız.
İkisini bulunca dağlar delinir” yanıtını verdi.

Yemekte Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu da gündeme gelirken, Aliyev, Türkiye’nin bu konuda sorunun çözülmemesi halinde Erivan’ı dışlar tutumunun sürmesini istedi. Erdoğan da Ermenistan siyasetinin aynen süreceği mesajını verdi.

Erdoğan’ın gezisine ABD’de master yapan oğlu Bilal Necmettin Erdoğan’ı da götürmesi dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.