İsa Mesih’in Doğumu, doğulu bilgeler tarafından ziyaret edilmesi, çocukken Kudüs tapınağında bulunması, Erden Nehri’nde Vaftizci Aziz Yahya tarafından vaftiz edilmesi ilk Hristiyanlar tarafından 6 Ocak’ta kutlanır, bu bayrama da “Allah’ın tezahürü” ya da “Allah’ın Vahyi” anlamına gelen Asdvadzahaydnutyun / Theophania yortusu denirdi.
Beşinci yüzyılda Roma Katolik Kilisesi Mesih’in doğumunu 25 Aralık’a alınca, 6 Ocak da Epiphania adıyla başta Mesih’in vaftizi olmak üzere tüm diğer olayları da kapsayan bir kutlamaya dönüştü. Yavaş yavaş tüm Hristiyan kiliseleri Roma’yı takip ederek takvimlerinde bu değişikliğe yer verdiler.
Ermeni Kilisesi ise iki bayram yerine, yüzyıllardır 6 Ocak’ta bir tek bayram kutluyor ve bu bayrama “Surp Dzınıntyan yev Asdvadzahaydnutyan Don” (Kutsal Doğuş ve Allah’ın Vahyi Yortusu) diyor, Mesih’in doğumundan vaftizine kadar hayatındaki tüm önemli olayları bu yortuyla kutluyor.
Başka bir deyişle, Ermeni Kilisesi, 24/25 Aralık’ta Mesih’in Doğumunu ve 5/6 Ocak’ta Mesih’in Vaftizini iki ayrı bayramla kutlamak yerine, her ikisini de tek bir bayramla 5/6 Ocak günü kutluyor.
Kutsal Topraklar’daki Ermeni Kilisesi hala Jülyen Miladi Takvimi kullandığı, bu takvimin de Gregoryen Miladi Takvimi’nden 13 günlük bir farkı olduğu için, İsrail ve Filistin’deki Ermeni Kilisesi, “Surp Dzınunt yev Asdvadzahaydnutyun” yortusunu 18/19 Ocak’ta kutluyor.
Jülyen Miladi Takvimi kullanan Kutsal Topraklar’daki diğer Ortodokslar ise Mesih’in Doğumu’nu 6/7 Ocak, Vaftizini ise 18/19 Ocak’ta kutluyorlar.
Yorumlar kapatıldı.