İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: YASADIŞI MİGRASYON SEBEBİYLE LEH´LERİN GÖZÜNDE ERMENİLER O KADAR DA OLUMLU DEĞİL

Ermeniler Polonya’ya daha 1000 yıl öncesinden göç etmişlerdi.

Ani’nin yıkılmasından sonra büyük sayıda Ermeni toplumu Polonya’ya göç ederek Avrupa’daki en büyük koloniyi oluşturmuşlardı. Bugün bu büyük toplumun izleri yaklaşık 5-8 binle mevcuttur ve bunların çoğu kendi Ermeni geçmişlerini hatırlamaktadır.

90’lı yılların başlarından itibaren onbinlerce Ermeni’ler Polonya’ya gitti. Bunlardan bazıları bu ülkeyi Almanya ve Batı Avrupa ülkelerine gitmek için transit olarak kullandı.

1994-98 yılları arasında Ermeni’ler Polonya’da ilk sıradaki büyük etnik grubu oluşturuyordu. Almanya sınır görevlileri her yıl yaklaşık 100 Ermeni’yi Polonya’ya geri yolluyordu. Yıllar içerisinde Polonya ile Avrupa Birliği sınır rejiminin daha bir sıkı hale gelmesi Ermeni’ler için Polonya’nın artık son durak olması zorunluluğunu getirdi. Yerlilerin Ermeni’lere karşı tavırları o kadar da olumlu değil. Ermenistanlı’lar burada yasadışı bulunduklarından pekçok yasadışı durumlar içerisine düşmektedirler.

Varşova’da bulunan Avrupa’nın en büyük ticaret merkezinin genelinde Ermeni’ler çalışmaktadır.

1998 yılında Ermenistan ve Polonya arasında imzalanan vize anlaşmasıyla bu ülkeye giriş Ermeni’ler için kolay olmaktan çıktı.

2002 yılında yaklaşık bin Ermeni Polonya’dan Anavatan Ermenistan’a kesin dönüş yaptı.

Marlena Hovsepyan

Yorumlar kapatıldı.