İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Samatya´da Bu Pazar Rütbe Veriliyor

Patrik Mesrob II Hazretleri, 2002 yılının son Pazar törenlerine Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde riyaset edecek. Hisnag’ın 6’ncı ve son pazar gününe rastlayan törende, Patrik Hazretleri Vağarşak Seropyan’a ve Aret Anuşyan’a “sargavak” (diakonos) rütbesi verecek.

Sargavaklık rütbesini alacak olan iki gencin biyografileri şöyle:

Vağarşak Seropyan
1970’de İstanbul’da doğdu. Aynı yıl Bakırköy Kilisesi’nde Peder Şavarş Balımyan tarafından vaftiz edildi. İlk ve orta okulu Bakırköy’deki Dadyan, liseyi ise Getronagan’da okuduktan sonra, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde okudu. Üniversite yaşamı süresince Binatlı Mimarlık-Mühendislik Bürosu’nda çalıştı.

1983’ten itibaren Kınalıada’daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki çocuklar ve gençler için İncil ve ilahi derslerine katıldı. 13 Eylül 1987’de Adalar Episkoposu Mesrob Srpazan tarafından Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Tbirlik rütbesini aldı. 1996-1997’de askerliğini yaptı. 1 Ocak 1992’de Patrik Karekin II Hazretleri tarafından Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde Uraragir Tbir, 28 Kasım 1999’da ise Yeşilköy Surp Stepanos Kilisesi’nde Patrik Vekili Başepiskopos Mesrob Srpazan
tarafından Gisasargavak takdis edildi. Bakırköy, Beşiktaş ve Kınalıada kiliselerinde hizmet ettikten sonra, doğrudan Patrikliğe bağlandı.

Araştırmalarına “Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi”nde Ermenilerle ilgili maddelerin hazırlanmasına çalışarak başladı (1993-1995). Ansiklopedideki makalelerinden bir bölümü “Dünden Bugüne Beşiktaş” kitabında yer aldı (1998). “Dadyan Okulunun 150’nci Yılı” tarih kitabını hazırladı (1993-1994). Şoğagat Dergisi Yayın Kurulu üyesi seçildi ve aynı dergide makaleleri yayınlandı (1995). Patrik Mağakya Ormanyan’ın “Değegutyunk i vera hamazkayin yegeğetsagan ındroğagan joğovo vasın ındrutyan hayrabedin amenayn Hayots 1892” adlı raporunu yayına hazırladı (1995). Cumhuriyet’in 75’inci Yıl sergisi tertip kuruluna katıldı ve “75’inci Yılda Türkiye Ermenileri” adlı bir kitapçığın yayınlanmasına çalıştı (1998). Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın hazırladığı “Yaşamları ve yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi”ne madde yazdı (1999). Tarih Vakfı’nın hazırladığı Kent araştırmaları bibliografyasına çalıştı (2001-2002). Ermenice birkaç kitabın (Garbis Muradyan, “Isgısa cançnal martigı” (1999), Doç. Dr. Vart Şigaher, “Badarakamaduyts” (1999) vb) editörlüğünü yaptı. Dr. Krikor Damadyan’la birlikte Hrand Asadur’un “Gosdantnubolso Hayerı yev irents badriarknerı” ve Patrik Mağakya Ormanyan’ın “Armaş Ruhban Okulu” tarihini yayına hazırlıyor. S. Pambagyan’ın “Yehova’nın sözde şahitleri” adlı eserini Türkçe’ye çevirdi. Osmanlıca’dan çevirisine çalıştığı Yemek Kitabı son günlerde yayınlandı. Lraper Patriklik Bülteni yazı işlerinde görev aldı. Jamanak, Marmara, Kulis, Agos, Arkitekt gibi gazete ve dergilere makaleler yazdı. Bugün İzmir Ermenileri hakkında çalışmasını sürdürüyor.

Halen Getronagan Lisesinden Yetişenler Derneği ve Kınalıada Nersesyan Korosu üyesi olan Vağarşak Seropyan Patriklik sekreteryasında 1. sekreter olarak çalışmaktadır. Osmanlıca öğrencisidir.

Aret Anuşyan
1966 Yılı’nda İstanbul’da doğdu. Taksim Surp Harutyun Kilisesi’nde Peder Tateos Dervoğormyacıyan tarafından vaftiz edildi. İlköğrenimi, Bomonti Mıhitaryan, ortaöğrenimi Feriköy Merametçiyan, liseyi Surp Haç (Tıbrevank) ve yükseköğrenimi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili Bölümünde tamamladı. Lise ve Üniversite yılları süresince Kınalıada Karagözyan Dinlenme Evi’nde belletmenlik yaptı. Amatör olarak, Feriköy Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde tiyatro, Tıbrevank Okul ve Derneği’nde müzik faaliyetlerinde bulundu.

1977 yılında Feriköy Surp Vartanantz Kilisesi’nde ilahi öğrenmeye başladı. Sargavak Setrak Davuthan, Sargavak Krikor Hapelyan ve Peder Şnorhk Muradyan’dan Hampartsum notası ve Şaragan (Klasik Ermenice ilahi) dersleri aldı. 1986 yılı’nda Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde muganni oldu.

1988 yılında iş hayatına atılarak turizm sektöründe çalışmaya başladı. Sırasıyla, Gama Turizm, Ulusoy Travel Centre, Iliada Turizm ve Türk Ekspres seyahat acentalarında, birçok faaliyet alanında çalıştı ve üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Türkiye’yi yurtdışında temsil eden heyetler, ASTA (Amerikan Seyahat Acentaları Birliği) Türkiye Bölümü sekreterliği gibi uluslararası alanlarda da aktif görevler üstlendi.

Mayıs 1992’de müteveffa Patrik Karekin II Hazretleri tarafından kendisine “Tbir” derecesi verildi. Aralık 2001’de Patrik Mesrob II Hazretleri tarafından kendisine “Urar” taşıma hakkı, Temmuz 2002’de ise “Gisasargavak” rütbesi verildi. 2002 Temmuz ayından itibaren Patrikhane’de görevli bulunmakta.

Yorumlar kapatıldı.