İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ayasofya 4 trilyona restore edilecek

Yaklaşık bin 500 yıllık tarihe sahip bulunan Küçük Ayasofya Camii, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmasının 4 trilyon liraya mal olması bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, restorasyon öncesi Cankurtaran’da bulunan camiye düzenlenen basın gezisinde yaptığı açıklamada, İstanbul’un, tarihi niteliğe sahip eserlere sahip olma açısından dünyada ilk sıralarda geldiğini vurguladı.

Kentin ilk kiliselerinden olan yapının bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok yaz, kış, deprem, istila ve yangınlar gördüğünü anlatan Gürtuna, ”Caminin kubbe, yan duvarları ve kolonlarında 1999 depreminden sonra ciddi çatlaklar meydana geldi” dedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bu yeri, 2 yıllık bir mücadele sonrasında devraldıklarını belirten Gürtuna, ”Amacımız burayı aslına uygun restore edip, tarihe armağan etmek” diye konuştu.

Binanın tarihi karakterinin araştırıldığını, etüt çalışması yapıldığını ifade eden Gürtuna, hem yapısal, hem de zemin açısından ayrıntılı olarak incelendiğini kaydetti. Bundan sonra röleve çalışmalarına başlanacağını söyleyen Gürtuna, bir yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmasının 4 trilyon liraya mal olmasının beklendiğini anlattı.

Kentte restorasyon bekleyen pek çok eser bulunduğuna da işaret eden Ali Müfit Gürtuna, ”Bunların koruyup kollanması için bütün kurumların bu konuya hassasiyet göstermesi gerekir” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.