İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Noel´i fasılla kutladılar

Mürteza AKKAYA/İSTANBUL

Türk Dünyası Presbiteryen Kilisesi, Noel’i (Kutlu Doğuş), fasıl heyeti ile kutladı. Kilise’nin Hz. İsa’nın doğumu nedeniyle önceki gece düzenlediği törende ilahiler kanun, ud, keman ve tef ile Türk sanat müziği makamlarında seslendirdi.

Tören, Moda’daki İstanbul Presbiteryen Kilisesi’ne bağlı All Saints Kilisesi’nde saat 21.00’de Charlotte Senfoni Orkestrası sanatçılarının arp ve keman eşliğinde klasik Batı müziği konseri ile başladı. Konserin hemen ardından söz alan İstanbul Presbiteryen Kilisesi Başrahibi (pastör) Turgay Uçar, ‘‘Şimdi öz müziğimiz olan Türk sanat müziğimiz ile devam ediyoruz’’ anonsuyla fasıl heyeti yerini aldı.

Fasıl heyeti, yarım saat süren konserinde Türk sanat müziğinin aralarında ‘‘Muhabbet bağına girdim, bu gece’’, ‘‘İndim yarin bahçesine’’ sözlerinin yer aldığı sevilen ve hareketli eserlerini seslendirdi. Hıristiyan Türklerden oluşan kilise cemaati de heyete, alkış tutarak ve eserleri söyleyerek eşlik etti. Heyetten sonra cemaat, Başrahip Uçar’ın başkanlığında ilahiler okudu.

İlahiler Türk sanat müziğinin hicaz, nihavent, rast, segah ve hicazkár makamlarında söyledi. Uçar’ın İncil’den aldığı bir paragrafı okuyarak cemaate Noel’i anlattı. Tören sonunda Hz. İsa’nın doğuşunu temsilen kilisenin ışıkları söndürülüp mum yakıldı. Bu sırada cemaat üyeleri bir yandan ilahi okuyup bir yandan da birbirlerinin Noel’ini kutladı.

Türkçe ibadet

16’ncı yüzyılın ikinci yarısında Kutsal Kitap’ı Calvin’in yorumuna göre algılayan Presbiteryenlerin Türkiye’deki ilk kilisesi 1993 yılında Türk Dünyası Kiliseleri Ruhani Kurulu yönetiminde İstanbul Presbiteryen Kilisesi olarak kuruldu. Presbiteryen Kilisesi ibadet ve inanç uygulamalarında Türkçeyi esas alıyor.

Yorumlar kapatıldı.