İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: İsrail Hahambaşısı, vatandaşlarını Christmas ve Noel tuzağına karşı uyardı

İsrail Aşkenazi Hahambaşısı Yisrael Meir Lau Yahudileri Christmas ve Noel kutlamalarına katılmamaları için uyardı.

Bazı Yahudilerin Noel ağacı süsledikleri ve yılbaşı gecesi şenlikleri düzenledikleri yönündeki haberleri değerlendiren Lau bu tür gelişmelerin, Yahudi kimliğinin yozlaşmakta olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

Yahudi milletinin ‘kendine haslık’ çizgisinin muğlaklaşmaması gerektiğini vurgulayan Hahambaşı farklı milletlerin dini özgürlüklerine saygı duymakla birlikte Yahudilerin kendi dini çizgilerinden uzaklaşmalarının kaygı verici olduğunu kaydetti. Yahudilik dininin kendine has sembol ve festivalleriyle inananların eğlence ihtiyacını karşıladığını söyleyen Lau, Yahudilerin her ne sebeple olursa olsun farklı kültürlerin sembol ve festivallerine ihtiyaç duymamaları gerektiğini söyledi.

Bazı Yahudilerin bu tür eğlenceleri dini mesajlarından sıyrılmış olarak sırf eğlence veya bu günler vesilesiyle düzenlenen çekilişlerde maddi gelir etme amacıyla benimsediklerini de söyleyen Lau, bu tür yorumların da kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

İsrail’de Christmas ve Noel kutlamaları düzenleyen bazı otel ve restoranların ‘koşerlik mühürleri’ (helallik belgesi) yerel dini otoritelerce iptal edildi. İsrail Hahambaşılığı daha önceki yıllarda da benzer uyarılarda bulunmuş ve Christmas’ı Hz. İsa’nın doğduğu Beytüllahm’da kutlamak üzere ülkeye gelen Hıristiyan turistleri çekmek için dahi olsa otellerde haç ve Christmas ağacı dikilmesine izin verilmemişti.

1999 yılının Christmas’ı bir cuma akşamına denk geldiğinden kısıtlamalar daha da artırılmış, İsa’nın ikinci gelişi ümidiyle ülkeyi dolduran Hıristiyan hacılara rağmen otellerde müzik çalınması dahi yasaklanmıştı.

Kerim Balcı / Kudüs

Yorumlar kapatıldı.