İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sabah: Aziz Nikola nasıl Noel Baba oldu

Güngör Uras 24 Aralık 2000 tarihinde Milliyet gazetesindeki köşesinde Aziz Nikola’nın nasıl Noel Baba olduğunu şöyle anlattı:

“M.S. 325 yıllarında Akdeniz kıyısında, Kaş yakınlarındaki Patara şehrinde üç kızı olan yoksul bir aile yaşıyordu. Üç kız da evlenmek istiyor fakat paraları olmadığından evlenemiyordu. Myra (bugünkü Demre şehri) piskoposu St. Nicholas onlara yardımcı olmaya karar verdi. Bir gece fakir adamın evine giderek bir kese altını pencereden içeri attı ve kimseye görünmeden uzaklaştı. Ancak St. Nicholas hediyesinin çok az olduğunu düşünerek, üzülüyordu. Bundan dolayı ertesi gece bir kese altını daha pencereden attı. Fakat St. Nicholas henüz üç kızın da evlenmesi için yeterli altını verememişti.

Üçüncü gece, St. Nicholas gene geldi. Pencereler kilitli olduğundan bacadan içeri atmayı düşündü. O akşam üç kız çoraplarını yıkamış, kurutmak için şöminenin yanına asmışlardı. St. Nicholas altını bacadan attığından çorapların birinin içine düştü. Bu altınlar sayesinde üç kız mutlu evlilikler yapabildiler.

St. Nicholas ölünce denize yarım saat uzaklıktaki “Kale” bucağının yakınında gömüldü. 1087 yılında Cenevizli korsanlar lahdi açtı. St. Nicholas’ın kemiklerini İtalya’ya taşıdı. Bari’de adına inşa edilen bir lahit, ziyaretgah haline getirildi. St. Nicholas’ın namı bu tarihten sonra Batı’da yayılmaya başladı. Hollanda dilinde “Saint Nicholas” ismi “Sinterklaas” diye yuvarlayarak söylenir. Amerika’ya göç eden Hollandalıların bu söyleyişleri zamanla “Santa Claus” halini aldı. Biz “Santa Claus”a, “Noel Baba” diyoruz.”

O KUTSAL GECE

Uras yazısında “Noel” ve “Christmas” kelimelerinin 24 Aralık “gecesi” ve 25 Aralık “günü” için kullanılan eş anlamlı kelimeler olduğunu belirterek, kilisenin Hıristiyanların 6 Ocak’taki İsa’nın doğumu kutlamalarını M.S. 354 yılında 25 Aralık tarihine çekerek, 24 Aralık gecesini kutsal gece ilan ettiğini anlattı.

Uras yazısının sonunda, Noel Baba’nın 8 ren geyiği tarafından çekilen uçan araba imajının William Gilley’in bir çocuk şiirinden kaynaklandığına inanıldığını da ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.