İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Batı Dünyası´nın Noel´ini Kutladı

Patrik Mesrob II Hazretleri, Gregoryen Miladi takvime göre Rab İsa Mesih’in Kutlu Doğuş Yortusu’nu (Noel, Christmas, Holy Nativity) 24 Aralık günbatımından itibaren kutlamaya başlayan Katolik, Anglikan, Protestan ve bazı Ortodoks kiliselere kutlama mesajları gönderdi.

Papa Jean Paul II Hazretleri ve Patrik Bartholomeos I Hazretleri başta olmak üzere Gregoryen takvimi kullanan tüm liderlere gönderdiği Noel mesajında, dünyadaki olumsuz gidişata rağmen Barış Prensi’nin Doğuş müjdesinin yürekleri barış ümidi, iman ve manevi huzurla doldurduğunu yazan Patrik Hazretleri, yaklaşan 2003 yılının da tüm dünyaya ve insanlığa hayır getirmesi için hararet ve gayretle dua ettiğini belirtti.

Gregoryen Miladi takvimini takip eden kiliseler Mesih İsa’nın doğuşunu 24/25 Aralık’ta, vaftizini ve belirişini ise 6 Ocak’ta kutluyorlar. (Rum, Yunan, Süryani, Katolik, Romen, Bulgar, Anglikan, Protestan kiliseleri).

Jülyen Miladi takvimini takip eden kiliseler ise Mesih İsa’nın doğuşunu 6/7 Ocak’ta, vaftizini ve belirişini ise 19 Ocak’ta kutluyorlar. (Kudüs Rum, Kıpti, Habeş, Rus ve diğer Ortodoks kiliseleri).

20’inci yüzyılın başlarında Batı’nın tesiriyle Gregoryen takvimine geçen Ermeni Kilisesi ise Hristiyanlığın en eski geleneklerine sadık kalarak Mesih İsa’nın doğuşunu, vaftizini ve belirişini iki ayrı bayrama ayırmıyor, bu olayların tümünü birden 5/6 Ocak’ta tek bir bayramla kutluyor.

Kudüs Ermeni Patrikliği ise hala Jülyen Miladi takvimini kullandığından, Mesih İsa’nın doğuşunu, vaftizini ve belirişini tek bir yortuyla 18/19 Ocak’ta kutluyor.

Yılbaşı ve Noel Hazırlıkları Hızla Devam Ediyor

Mesih İsa’nın Kutlu Doğuş Yortu’sunu (Surp Dzınunt) Batı kiliseleri bugün, 24/25 Aralık’ta kutlarken, dünyada yaklaşık 400 milyon üyesi olan Doğu kiliseleri ise aynı yortuyu 5/6/7 Ocak 2003 tarihinde kutlamaya hazırlanıyorlar.

Noel/Dzınunt’a hazırlık dönemi olan ve yerel geleneklere göre dört veya yedi hafta süren Hisnag/Advent vesilesiyle çoğunluğun Hristyan dinine mensup olduğu ülkelerde Kasım ayının sonlarına doğru Yılbaşı ağaçları meydanları ve binaları süslemeye başladı.

Yılbaşı ve Surp Dzınunt hızla yaklaşırken, Türkiye’deki cemaatimiz de bayram havasına girmeye başladı. Geçtiğimiz Pazar günü Sevgi Sofrası’nda konuşan Patrik Mesrob II Hazretleri, cemaatin tüm üyelerini, herkesi bu bayram havasını solumaya, herkesi barışa, huzura, esenliğe, sevgi ve coşkuyla Mesih İsa’nın doğum yortusuna girmeye çağırdı.

Yorumlar kapatıldı.