İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Eğitim Komisyonu Raporu Patrik Hazretlerine Sunuldu

Patrik Mesrob II Hazretleri, 19 Aralık 2002 Perşembe öğleden sonra Prof. Dr. Avedis Hacınlıyan’ı ve Türk-Ermeni Azınlık Okulları Öğretmenler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Garo Garabedyan’ı kabul etti.

Patrik Hazretlerine “Eğitimi Yeniden Yapılandırma Komisyonu Çalışma Raporu”ndan bir örnek sunan konuklar, ayrıca okul müdürleri ve kurucu temsilcileriyle birlikte bir gün önce yapılan toplantı hakkında bilgi verdiler.

Ruhani Reisimiz raporu inceleyeceğini söyleyerek, verilen emek için, cemaatimiz adına takdir ve teşekkürlerinin tüm komisyon üyelerine iletilmesini rica etti.

“Eğitimi Yeniden Yapılandırma Komisyonu Çalışma Raporu”nun tamamını okumak isteyenler sözkonusu rapora www.hyetert.com veya www.teao.org sitelerinden erişebilirler.

18.12.2002 Çarşamba günü saat 18:00’de Eğitimi Yeniden Yapılandırma Komisyon raporunu değerlendirmek üzere Feriköy Nazar Şirinoğlu salonunda toplanan okul müdürleri, kurucu temsilcileri ve yönetim kurulu temsilcilerine hitaben Prof. Dr. Avedis Hacınlıyan’ın yapmış olguğu konuşma metnini ise okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:

“Kıymetli Katılımcılar,

“Bildiğiniz gibi SEV ve Öğretmenler Vakfı yöneticilerinin teşvik ve destekleriyle ve sizlerin de 24 Ekim 2001 günü Karagözyan Okulu Yetişenler Derneği’ndeki toplantıda verdiği onayla başlayan eğitimimizi iyileştirme ve yeniden yapılandırma çalışmalarımızın ilk aşaması 27 Kasım 2002 günü size sunulan bir raporla tamamlanmıştı. Bugün bu toplantıya hazırlıklı gelebilmek için sizlerden bu raporla ilgili düşüncelerinizi 12 Aralık 2002 tarihine kadar aktarmanızı rica etmiştik. Bize yanıt veren Bezciyan, Esayan, Feriköy, Getronagan, Ortaköy, Kalfayan, Sahakyan ve Topkapı yönetimleri, Karagözyan Yönetim Kurulu üyesi Sayın Roy Küçükateş ile Pangalti Lisesi öğretmenlerinden Sayın İlda Değirmentaş’a ilgileri için teşekkür etmek istiyorum.

“Bugünkü toplantımız ise yeni aşamanın başlangıç noktası olacaktır. İzninizle, sizin de gözlemlediğinizi ve bildiğinizi tahmin ettiğim bazı hususları, bu ikinci aşamanın gerekçeleri olarak bir kez daha dikkatinize getirmek istiyorum.

“Hepimizin bildiği gibi okullarımızda birçok sorunlar var. Öğrenci sayıları her yıl giderek azalmaktadır. Başta sınıf öğretmenleri olmak üzere ciddi öğretmen sorunlarımız vardır. Okullarımızdaki öğrencilerin mutlu, güler yüzlü ve yaratıcı olabilmeleri için onlara yeterince destek olamıyoruz. Okullarımızın fiziksel durumu öğrenci çekmek ve Cemaat dışı özel okullarla rekabet etmek bakımından mükemmel değildir.

“Eğitimin son derece gerekli bir unsuru, hatta temel taşı çocuklarımızı birbiri ile tanıştıracak ve dilimizi öğrenmelerine ivme kazandıracak bir yapı olan bağımsız Ana okullarıdır. 36-72 aylık çocuklara yönelik eğitime bugüne dek yeterli önem verilememiştir. Eğitim sistemimiz yalnızca klasik Lise sistemini içermektedir, çağdaş toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitimin ana unsurları arasında yer alan meslek liseleri, çok amaçlı lise, toplumumuzun gelecekteki önderlerini hazırlayacak süper lise açılamamış, değerlerimiz ve geleneklerimiz arasında yer alan sanat eğitimi henüz başlatılamamıştır.

“Gerekçeleri hatırlattıktan sonra bu raporun gözden uzak tutulmamasını istediğimiz, bize göre çok önemli bir özelliğini vurgulamak istiyorum. Bu rapor, gönüllü çalışan komisyonumuzca hazırlanmış bir tesbitler ve tavsiyeler manzumesidir. Önerilerimiz belki yeterince detaylı olmayabilir, hatta finansman ihtiyacına değinilmediği dikkat çekebilir. Ancak bu etapta ilk görevimizin yukarıda sözünü etmiş olduğumuz aksaklıkların hangi nedenlerden kaynaklandığını, değişik dallara mensup üyelerimiz tarafından disiplinler arası bir nitelikte, kuşbakışı bir değerlendirme yolu ile saptamak ve bunları giderecek önerileri tek yetkili durumundaki Yönetim Kurullarına sunmak olduğunu düşünüyoruz. Bu önerileri benimseyen ve yardımımıza ihtiyaç duyan, bizimle birlikte çalışmak isteyen Yönetimler varsa daha somut projeleri ancak ortak bir çalışma programı ve bu Yönetimlerin de katkıları ile birlikte gerçekleştirebiliriz. Örneğin, Ortaköy Okulu yönetimi bize somut, iyi düşünülmüş, detaylı çalışma gerektiren sorular sorarak çalışmalarımızın bundan sonraki aşamasının başlatılması konusunda bize kuvvet vermiştir. Daha az detay içermekle birlikte Beyoğlu yönetimi de benzer nitelikte niyet belirtmiştir. Bu iki yönetimle en kısa zamanda bir araya gelerek çalışmalarımızı başlatabilmeyi ümid ediyoruz Bu iki yanıt az sonra size sunulunca bu aşamadaki çalışma düzenimizin daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

“Feriköy, Bezciyan, Getronagan Yönetimleri ve zaten Komisyon çalışmalarımızın bir bölümünde görev almış bulunan Pangalti Lisesi öğretmenlerinden Dr.İlda Değirmentaş bize ışık tutacak, çalışmalarımıza destek olacak nitelikte önerileri yazili olarak, Karagözyan Yönetim Kurulundan Dr. Roy Küçükateş çalışmalarımıza bizzat katılarak sözlü olarak sunmuşlardır. Bu önerilerden tabii ki yararlanacağız

“Gerek sunuş konuşmamızda, gerekse raporumuzda yer alan şu hususu da tekrarlamak istiyorum. Bizler, cemaatimizin yararına olduğuna inandığımız bu çalışmaya gönüllü ve toplumumuza yardımcı olmak dışında bir beklentimiz olmadan büyük bir emek ve zaman yatırımı yaptık. Mevcut okullarımızı kaybetmeyi değil gerekiyorsa değişiklikler yaparak onların en iyi şekilde toplumumuza hizmete devamını istiyoruz.

“Hiç şüphe yok ki raporumuz bu yaklaşımla toplumumuz veya bazı kurumlarımız tarafından benimsenirse rapordaki önerileri uygulamayı kendilerine hedef seçecek olan bu gibi Vakıf Yönetimlerine, talep ettikleri takdirde, tarafımızca yardım sağlanacak, gerek ön çalışmalarda gerekse uygulamaya geçildiğinde onlara yol gösterilecektir. Biz yukarıda belirtilen şekilde onlarla birlikte çalışarak en iyi şekilde destek olabilir, sorularına yanıtları birlikte arayabilir, beraberce başarıya ulaşabiliriz.

“Yeniden vurgulamak istiyorum, kararları Vakıf Yönetimleri özgür iradeleri ile vereceklerdir. Önerilerimizin “İyileştirme” ve “Değişim-Yeniden Yapılanma” başlıkları altında toplandığı hatırlanırsa, özellikle yeniden yapılandırma çalışmaları toplumumuzun çıkarları doğrultusunda Vakıflarımızın birlikte çalışmalarını gerektirecektir, bu tür önerileri oluşturup bize getiren Yönetimlere, ayrıca henüz yanıt alamadığımız, ancak bundan sonra bize başvuracak Yönetimlere de talep ettikleri takdirde tarafımızca aynı mesleki yardım sağlanacaktır.

“Öte yandan, Topkapı yönetimince gönderilen yazıdan bazı tereddütleri olduğunu ve bu aşamada birlikte çalışmamızın mümkün olamayacağını anlıyoruz. Bu ve benzeri görüşte olan yönetimlerin kararlarına saygı duyduğumuzu, tercih ettikleri doğrultudaki çalışmalarında başarı dilediğimizi ifade ediyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.