İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ermenilere fişleme yanlışı

ABD’nin teröre karşı önlem olarak Müslüman ağırlıklı bazı ülkelerin ABD’de oturan vatandaşlarına getirdiği fişlenme zorunluluğuna önce Ermenistan vatandaşları dahil edilirken, daha sonra gelen tepkiler üzerine bu karar geri çekildi.

Daha önce 18 ülkeyi kapsayan listeye Pazartesi günü ABD Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi (INS) tarafından, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ermenistan da eklendi. Bu konudaki hüküm, ABD’nin resmi gazetesi konumundaki Federal Kayıtlar’da yayınlandı. Haber, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi haber sitesi Washington Dosyaları’nda da yer aldı.

Bu beklenmedik gelişme üzerine ABD’deki Ermeni lobisi hemen harekete geçti. Ermeni lobisinin en güçlü örgütlerinden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ”bu haksız uygulamanın durdurulması için” ABD Başkanı George W. Bush yönetimine başvururken, kongredeki Ermeni lobisini de seferber etti. ANCA’ya göre, bir gün içinde Amerikalı Ermeniler Beyaz Saray’a bu durumu protesto için 10 bini aşkın faks ve e-mail mesajı gönderdi.

Daha sonraki saatlerde Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan, Ermenivatandaşlarının fişlenmesine ilişkin hükmün iptal edildiği açıklaması geldi. ABD’deki Ermeni sitelerinde yayınlanan haberlere göre Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, ABD ile yapılan temaslar sonucu, uygulamanın Ermenistan vatandaşlarını kapsamayacağını bildirdi. ANCA da bu gelişmeyi, ”haksızlık durduruldu” başlığıyla yayınladığı açıklamayla duyurdu.

Ermeni kaynakları, INS’in Pazartesi günü yaptığı eklemeye, Ermenistan’ın yanlışlıkla dahil edildiğinin ortaya çıktığını savundular. Sonuçta, Ermenistan, vatandaşları fişlenecek sözkonusu listeden çıkarılırken, Pakistan ve Suudi Arabistan listede kaldı.

Bu uygulama, Ekim ayında ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesindeki İran, Irak, Suriye, Libya ile başlamıştı. Daha sonra liste, pekçok Müslüman ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi. Halen 20 ülkeyi kapsayan listede tek Müslüman olmayan ülke olarak Kuzey Koreyer alıyor. Bu ülkelerin ABD’de oturan 16 yaşından büyük erkek vatandaşları, 10 Ocak tarihine kadar INS bürolarına kayıt yaptırmak ve durumlarıyla ilgili düzenli aralıklarla INS’e bilgi vermek zorunda olacaklar.

Yorumlar kapatıldı.