İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Erivan´a göre herkes casus

Gazeteci Murat Bocolyan’ın yanı sıra M. Ali Birand ile AA, Hürriyet ve Milliyet muhabirleri de casuslukla suçlandı.

Ermenistan’da Türkiye hesabına casusluk iddiasıyla önceki gün 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen gazeteci Murat Bocolyan’ın, Türk basın kuruluşlarına haber yazdırırken dinlenen telefonlarının kayıtla-

rıyla suçlandığı ortaya çıktı.

Mahkemenin, ‘Bocolyan’ın haber olarak yazdırdığı ve Türkiye’de yayımlanan bilgileri casusluk faaliyeti olarak değerlendirdiği ve avukatının, bunların delil olamayacağı iddiasının da mahkemece reddedildiği’ bildirildi.

Hızını alamıyan savcılık, Bocolyan’ın yanı sıra Anadolu Ajansı, Hürriyet ve Milliyet’in Moskova muhabirleri ile gazeteci Mehmet Ali Birand’ı da Türk casusları arasında saydı. İşin diğer ilginç yanı, savcılığın bu iddialarını Rus İstihbarat Servisi FSB’nin sağladığı bilgilere dayandırması oldu.

PKK bilgileri

Rusya’nın Kommersant Gazetesi’nde dün yer alan haberde, Bocolyan’ın tutuklanmadan önceki son yıllarında bir Türk televizyon kanalı için çalışmakta olduğu belirtildi. Haberde, ‘Erivan’dakilerin görüşüne göre, bu Türk gazeteciler de bu televizyonun Moskova Bürosu’nda yönetici konumundalar ve aynı zamanda Türk istihbaratı için çalışıyorlar’ denildi. Kommersant’ın haberine göre, mahkeme, bu gazeteciler ve Bocolyan arasındaki işbirliğinin mesleki sınırları aştığı ve casusluk kapsamına girdiği gerekçesiyle karar verdi.

Öte yandan, aynı habere göre, iddia makamı, Bocolyan’ı, Erivan’da faaliyet gösteren terör örgütü PKK ile ilgili ‘gizli’ bilgileri Türkiye’ye aktarmakla da suçladı. Gözlemciler, bu suçlamanın, PKK’nın bu ülkede elemanlarının ve gizli faaliyetlerinin olduğunun resmen kabulü anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Yorumlar kapatıldı.