İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: İyi Niyetli Bir Makale ve Düzeltmeler

Patrik Mesrob II Hazretleri, özel görüşme talebinde ısrar eden Vatan Gazetesi muhabiri Bülent Günal’la 11 Aralık 2002 Çarşamba günü Kumkapı’daki geçici konutta bir saat kadar görüştü. Teype kaydedilen röportaj, 13 Aralık 2002 tarihli Vatan Gazetesi’nin 17’inci sayfasında uzunca, ancak magazine kayan bir üslupla yayınlandı. Acele ile yapıldığı belli olan özetlemelerde ise, kasıtsız da olsa, tamamen doğru olmayan iddialara yer verilmiş oldu.
Kısa bir düzeltme yapılacak olursa, sayfanın manşetinden başlamak mümkün.

Küsmemeli, aksine daha çok çaba sarf etmeliyiz
Sayfanın manşetinde, Patrik Hazretlerinin, “Eğer tarih vermezseniz küseriz; biz Doğuluyuz” dediği ima edilmiş. Halbuki Patriğimiz, Avrupa Birliği’ne böyle bir çağırıda bulunmamıştır. Patriğimiz, röportajda muhabire şöyle demiştir: “Kopenhag zirvesinden umduğumuz bir sonuç çıkmazsa bile, Doğulular gibi küsmemeli, alınganlık belirtileri göstermemeli, aksine yılmadan daha çok çaba sarfetmeliyiz”.

Teoloji öğrenimine olanak tanımamanın haklı yanı olamaz
Röportajda kendisine “Peki Heybeliada’daki Ruhban Okulu niye açılmıyor?” sorusuna verdiği yanıtı açıklayan Patrik Hazretleri, şöyle dedi: “Türkiye bildiğiniz gibi laik bir ülkedir ve tüm dinlere bu konuda eşit mesafede durmak istemektedir. Bürokratlara göre, eğer Hristiyan azınlıklara ruhban okulu olanağı tanınırsa, Müslüman cemaatlerin de medrese açma talebini öne sürmeleri muhtemel bir gelişme olabilir. Bu yüzden biz laiklik ve eşitlik ilkelerinden hareketle şu öneride bulunduk. İslam ilahiyat fakülteleri bulunduğu gibi, İstanbul’daki üniversitelerden birinin bünyesinde de bir Hristiyan teoloji kürsüsü veya fakültesi açılsın ve derslerin Hristiyan teologlar tarafından verilmesi sağlansın. Bu sorunun hallolacağını umuyoruz”. Patrik Hazretleri, dini öğrenime olanak tanımamanın haklı bir yanı olamayacağını düşünmektedir.

Doktora ve futbol hakemliği
Muhabirin aceleyle kaleme aldığı belli olan makalede başka bir yanlış da “ABD’ye doktora için gittim, futbol hakemi oldum…” altbaşlığındadır. Patrik Hazretleri bu gibi bir beyanda bulunmamıştır. Patriğimiz sırasıyla ABD’de lisans, Kudüs’te lisansüstü öğrenimi görmüştür. Roma’daki Angelicum Üniversitesi’ndeki kursları ise başarıyla tamamlayan Patriğimiz, İstanbul’a göreve geri çağırılmasından sonra görevinin yoğunluğu nedeniyle doktora tezini belirtilen zaman zarfında tamamlayamadığından doktorasını yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. ABD’de lisans öğrencisi olduğu yıllarda Patriğimizin haftasonlarında futbol hakemliği, haftaiçi ise gelir temin etmek amacıyla kütüphanecilik ve garsonluk yapmış olduğu doğrudur.

Yorumlar kapatıldı.