İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Kevork Karamanugyan´ı Kaybettik

Patrik Mesrob II Hazretleri, 6 Aralık 2002 günü ünlü kompozitör Sirvart Karamanugyan’ı evinde ziyaret ederek saatler önce kaybettiği eşi Kevork Karamanugyan’ın vefatı nedeniyle başsağlığı diledi. Patrik Hazretlerine danışmanlarından Krikor Döşemeciyan ile Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Setrak Tokat refakat ettiler.

 

(Kevork ve Sirvart Karamanugyan 1 Aralık 2002 günü birlikteyken)

Kevork Karamanugyan, 1908 yılında Amasya’da doğdu. 1’inci Dünya Savaşı yıllarında babasını kaybederek küçük yaşta iş hayatına atıldı. İstanbul’a göç ederek, dürüst işadamlığı sayesinde sevilen bir sima oldu. Besteci Sirvart Kalpakyan ile evlendi.

Rumelihisar Srpuhi Santuht Kilisesi’ne, özellikle 28 Aralık 1972 yangınından sonra gerçekleşen onarımda büyük maddi yardımlarda bulundu. Çocukluğunu yaşayamayan biri olarak, yeni nesil için çaba harcadı. Bu bağlamda Boyacıköy Srpots Yerits Mangants Kilisesi avlusunda tesis edilen çocuk yaz kampı için emek verdi. Daha sonra aynı kampın Kınalıada’da yeniden tesisi için gerekli çalışmalara önayak oldu. Her dönemde, cemaatin ruhani reisi olan patriklerin yanında yer aldı. 1965 tarihinde Türkiye Ermeni Azınlık Okulları Öğretmenleri Yardımlaşma Derneği ve Vakfı’nın kurucu üyesi oldu ve yönetiminde 20 yıl görev aldı. Hagop Apelyan Matbaası’nın kuruluşu da bu döneme rastlar. 1970 tarihinde Feriköy okulundaki onarıma maddi destek verdi. 1970-1974 döneminde Beyoğlu Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu’nda veznedarlık görevini yürüttü. Bu dönemde üniversiteli öğrencilere fon ayırılmasına önayak oldu. Lusavoriçyan Okulu’nun onarımına katkıda bulundu. 1989’da yaptığı maddi yardımlarla Surp Pırgiç Hastanesi’nin kadın ve erkek yaşlılar huzur evi onarıldı. Öğrencilere yardım amacıyla gerek Patriklik, gerekse Öğretmenler Vakfı bünyesinde fonlar oluşturdu. Müteveffa Şnorhk Badriark tarafından Cinişyan Fonu ile yapılan görüşmelerde görevlendirilen komisyon üyeliğine getirildi. Bu görevde de yadsınmaz katkılarda bulundu. Son olarak Patrik Mesrob II Hazretleri cemaatte yıllardır sürdürdüğü çalışmalarını ve hayırseverliğini takdir ederek, 7 Nisan 2002 tarihinde kendisini Patriklik Beratı ve Liyakat Madalyası ile onurlandırdı.

Kevork Karamanugyan, 11 Aralık 2002 Çarşamba saat 11:00’de Balıkpazarı Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen törenle ebediyete uğurlandı. Uğurlama törenine Patrik Mesrob II Hazretleri riyaset ederken, töreni Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan yönetti.

 

(Kevork Karamanugyan’ı uğurlama töreninden bir an)

Yorumlar kapatıldı.