İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Göçmen´ kilise

AA – EREĞLİ – Konya’nn Oymalı Köyü’ndeki yeraltı şehirlerinde ve kiliselerde başlatılan arkeolojik çalışmalar sırasında, 25 yıl önce var olduğu bilinen Bizans kilisesinin yerinde yeller estiğini gören müze görevlileri, bunun nedenini araştırınca şaşkına döndü. Kilise, tıpış tıpış 35 kilometre öteye ‘taşınmıştı’. Yaklaşık 25 yıl önce Ereğli’de Mithat Paşa Mahallesi’ne yerleşmek isteyen Sadık Altınöz, köyündeki tarihi bir kilisenin taşlarını sökerek, birer birer numaralandırdı. Numaralandırılmış taşları, traktörle 35 km. uzaktaki Ereğli’de Mithat Paşa Mahallesi’nde satın aldığı arsaya getiren Altınöz, bu taşları sırasıyla dizerek, mahallelinin şaşkın bakışları arasında, kiliseyi aslına uygun olarak yeniden inşa etti. Kilisenin içini ev şeklinde düzenleyen Altınöz, böylece yeni bir ev sahibi oldu.

Sadık Altınöz vefat edince ailesi ‘kilise ev’den taşındı. Fakat yıllara meydan okuyacak kadar sağlam olan ‘kilise ev’ boş kalmadı. Altınöz’ün eşi Türkan, evi 30 milyon liradan kiraya verdi. Dışarıdan görünümü bir kiliseden farksız olan evde oturan Mahir Mıh eve ucuz diye yerleştiklerini, tarihi yapı olarak hiç düşünmediklerini söyledi.

Kim bilir neredeler…

Müze Müdürü Mehmet Arif Bilici, bir tarih hazinesi olan Anadolu’da korunmasız çok sayıda tarihi eserin yıllarca böyle yok edildiğini belirtti. Ereğli çevresinde çok sayıda kilise ve yeraltı şehri olduğunu anlatan Bilici, kayıtlara geçmemiş birçok kilisenin benzer akıbete uğramış olabileceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.